Nem javult a nők munkaerőpiaci helyzete az elmúlt 30 évben

Nem javult a nők munkaerőpiaci helyzete az elmúlt 30 évben

Sokszor úgy érezzük, a feminizmusnak már nincs mit elérnie, megvan mindenünk, majd jön egy kijózanító kutatás, ami számokkal is megmutatja, mennyire le vagyunk maradva még mindig.


A World Inequality Report a nők munkaerőpiaci helyzetét vizsgálta, hogy az hogyan változott az elmúlt 30 évben. Elég riasztó adatok születtek belőle: a a globális munkajövedelemből a nők csak 35%-ban részesülnek. Nem is volt igazán jelentős változás ebben az elmúlt évtizedekben, hiszen 1990-ben ez az érték 30% volt, tehát mindössze 5%-kal több munkabér landol a nők zsebében, mint 30 éve – írta a Haszon.hu.

Egy egyenlő világban a nők keresnék az összes munkajövedelem 50%-át. 30 év alatt a nagyon lassú volt a haladás globális szinten, a dinamika pedig országonként eltérő, egyesek fejlődést mutatnak, másoknál viszont csökkent a nők munkajövedelemből való részesedése.

– áll a kutatócsapat jelentésben.

Számos, a társadalomban mélyen beépült előítélet nehezíti a nők munkahelyi előrelépését, köztük a szexizmus, ami miatt egyszerűen figyelembe sem veszik őket előléptetéskor, de olyan területek is vannak (pl. autóipar, technológiai szektor), ahol kevés kivétellel munkát sem kapnak a nők. Az egészségügyi és gyógyszeripari vállalatoknál viszont felülreprezentáltak 59%-kal, azonban többnyire itt sem vezető pozíciót foglalnak el.

Munka után otthon is dolgozunk

person washing fork

Fotó: Catt Liu/Unsplash


Mindemellett még mindig a nők végzik a családban előforduló gondozási munkák túlnyomó többségét: a gyereknevelés, a betegek és idősek ápolása mind a nyakukba szakad, a házimunkáról nem is beszélve. Ezekért a munkákért fizetés nem jár, viszont időt és energiát vonnak el – amelyeket mondjuk a család férfitagjai karrierépítésre fordítanak.

A pandémia csak tovább rontott a helyzeten, még nehezebb volt lavírozni az otthoni teendők és a munkavégzés közt, a távoktatás miatt otthon ragadt gyerekek felügyelete és a tanulás segítése is a nyakukba szakadt, ráadásul az otthon töltött idő növekedése csak még több házimunkát hozott magával.

2020-ban a világon a nők által betöltött munkahelyek öt százaléka eltűnt, ezt azt jelenti, hogy 64 millió nő veszítette el az állását tavaly. Ennek következtében világszinten 800 milliárd dollárnyi bevételkiesés sújtotta őket.

De még a megmaradt pozíciókban is csökkent a női jelenlét: az Egyesült Államokban 2,3 millió nő kényszerült otthagyni az állását, mert nem tudta máshogy megoldani a pandémia alatt rászakadt családi teendőket. Ez azt jelenti, hogy minden négy nőből egynek fel kellett adnia a hivatását, hogy az iskolabezárások miatt otthon lévő gyerekekre vigyázzon, vagy épp beteg rokonait ápolja.

Nélkülözhetetlen, de rosszul fizető "nőies" szakmák

Az Egyesült Államokban az egészségügyi és szociális szektor munkáit 70%-ban nők látják el. Vitán felül áll, hogy nélkülözhetetlen szektorok ezek, ennek ellenére nemcsak az USA-ban, de nálunk is a legrosszabbul fizetett szakmák közé tartoznak. Szintén amerikai adat, hogy a legrosszabbul fizető szakmákban 64%-ban nők dolgoznak. Ráadásul ezek gyakran elég bizonytalan megélhetést biztosítanak, gondoljunk például a takarítókra, a gyermekfelügyelőkre, bolti eladókra és a felszolgáókra.

Ezek után nem meglepő, hogy a nőket a munkahelyi kiégés veszélye is jobban fenyegeti, mint a férfiakat.

Még sok teendő van az egyenjogúságig

Az Oxfam International ügyvezető igazgatója, Gabriela Bucher szerint a világ kormányainak drasztikusabb lépéseket kellene tenniük a nők gazdasági biztonságának megerősítése érdekében. Fejleszteni kell a gyermekgondozást, illetve rugalmasabb munkaidőt kell kínálni a nőknek. 11 ország vezetett be rövidebb, illetve rugalmasabb munkabeosztásokat a nők támogatására, és csak 36 ország erősítette meg a családi- és fizetett betegszabadság politikáját. Emellett olyan szociális hálót kell kiépíteni, mely segítséget tud nyújtani a nők fizetetlen gondoskodási teendőiben is – csak így lehet közelíteni az egyenjogúság felé, és a világgazdasági növekedés is így lehet tisztességesen, nem valamely csoport kárára tartani.

Ebben a korábbi cikkünkben pedig a hazai viszonyokról írtunk, hogy átlagosan mennyivel kevesebb pénzt visz haza egy nő, mint egy férfi – az eredmény megdöbbentő, és sajnos itt még romló tendencia is volt a tavalyi évhez képest.

Nyitókép: Brooke Lark/Unsplash