A Notre-Dame épülete

A Notre-Dame több titkot rejteget, mint hittük – rejtélyes leleteket találtak a leégett romok alatt​

A párizsi egyházmegye székesegyháza, a Notre-Dame 2019-ben kapott lángra, azóta pedig megkezdték a helyreállítását. A munkálatok kezdetén azonban olyan leletre bukkantak, mely miatt le kellett állítani minden építést és bontást. A továbbiakban a legfontosabb, hogy teljesen megértsék a felfedezést.


A helyreállítási folyamatok kezdetén a munkásoknak egy állványzatot kellett felhúzniuk, melynek az első lépése, hogy ellenőrizzék a talaj stabilitását. Ekkor egy 19. századi fűtőrendszerbe ékelődve egy emberalakú szarkofágra, több sírra, valamint egyéb titokzatos, tárgyi leletekre bukkantak.

A szakértők elmondása szerint a temetkezési hely közvetlenül az épület padlószintje alatt található. A több sír között egy ólomból készült, emberalakú szarkofág a legjelentősebb felfedezés, melyet valószínűleg egy egykori méltóság temetésére használták. Mellette rábukkantak továbbá festett szoborelemekre is.

A Notre-Dame padl\u00f3szintje alatt felfedezett szarkof\u00e1g

Fotó: Julien De Rosa/AFP

A vizsgálatok során egy mini endoszkópos tesztet végeztek, mely során tökéletesen épen maradt részecskéket találtak az ősi koporsóban. Ennek értelmében egy figyelemre méltó, tudományos minőségű felfedezésről beszélhetünk, melynek hála jobban megismerhetjük a középkori temetkezési szokásokat.

„Megpillanthatók szövetdarabok, hajszálak és mindenekelőtt egy levélpárna a fej tetején, ami jól ismert jelenség, amikor vallási vezetőket temettek el. Az a tény, hogy ezek a növényi elemek még mindig benne vannak, azt jelenti, hogy a test nagyon jó állapotban van"

— olvashatjuk a ScienceAlert cikkében.

A kutatócsoportnak nagyon sietnie kell a további tesztekkel, mivel március 25-ig kaptak haladékot, onnantól ugyanis folytatódnak a renoválási folyamatai a Notre-Dame épületének. A szent helyszín újranyitását 2024-re tervezik.