A párizsi Notre-Dame-székesegyház

Előrelépés történt a Notre-Dame felújítása során talált misztikus szarkofág ügyében

A Notre-Dame-székesegyház 2019-es tragikus leégése óta folyamatosan zajlanak a felújítások, melyek során egy titokzatos felfedezésre lettek figyelmesek a munkások. A padlóréteg alatt egy ismeretlen személy szarkofágja rejtőzött, a kutatók pedig azonnal nekikezdtek a feltárásának.


A helyreállítás első lépése az állványzatok megerősítése volt, melynek kezdetén a padlóburkolat állapotát mérték fel. Ekkor találták meg a rejtélyes, ólomból készült, ember alakú szarkofágot. A felületi vizsgálatokból megállapították, hogy a lelet szinte tökéletes állapotban maradt fenn csupán néhány repedéssel a felületén.

Az egyik törés mentén endoszkópos kamerát vezettek be, belül pedig egy ruha anyagát, hajat, növényeket és néhány — még azonosítatlan — tárgyat láttak. A feltárásról, valamint az első tesztekről egy korábbi cikkünkben lehet részletesebben olvasni.

A Notre-Dame alatt tal\u00e1lt szarkof\u00e1g

Fotó: Julien De Rosa/AFP

A feltárások során természetesen nem ez volt az egyetlen tárgy, mely a világhírű templom alatt rejtőzött. Mellette több szobrot, bútort, valamint baldachinos térelválasztók maradványait is felfedezték. Ilyen anyagot a 13-tól a 18. századig használtak keresztény szertartásokon. Gyakran díszes mintákkal látták el őket, misék közben pedig legtöbbször a papot választotta el a kórustagoktól.

A szarkofág rejtélyének megfejtése egy következő szintre lép, ugyanis az érvényben lévő párizsi törvények szerint az ügy — mivel feltehetően egy ember nyughelye — antropológiai és nem régészeti fókuszú. Egy dél-franciaországi intézet kutatói széndioxid kormeghatározás alá vetik majd a koporsót, így pontosabb adatokat kaphatnak a szarkofágról és a benne fekvő személyről.

A tisztviselők remélik, hogy a felújítás a 2024-es párizsi olimpiára befejeződik, a sírt pedig az eddigi tervek szerint vissza szeretnék helyezni a megtalálási helyére. Az újranyitásig a látogatók megtekinthetik a Notre-Dame teret, emellett több interaktív programban is részt vehetnek a történelmi adatok és események megismeréséhez.

Nyitókép: Unsplash/Hannah Reding

Forrás: TravelAwaits