Egy lila növény levelei

A holdi talajban termesztett növények szokatlan színben kezdtek nőni​

Még nem kell számítani a finom, Holdon termesztett salátára, hiszen az ottani talajból előbújó növények szokatlan tulajdonságokkal kezdtek fejlődni. A szakértők szerint sokkal kisebbek voltak, mint az itthoniak, valamint szokatlanul lilás árnyalatuk is lett.


Matt DemonMentőexpedíció című filmjében volt egy jelenet, melyben a főszereplő krumplit termesztett egy idegen bolygón. A produkcióban elmondják azokat a feltételeket, melyek egy ilyen művelet elvégzéséhez kellenek, ellenben előteremteni azokat közel sem egyszerű.

Rob Ferl — a tanulmány szerzője — egy Földre szállított mintában termesztett egy egyszerű növényt, hogy megtudja, lehetséges-e az űrbéli földben előállítani a szükséges feltételeket. Egyébként egy Európában és Ázsiában is megtalálható gyomnövényt ültetett, viszont végeredményként meglepő változások következtek be.

„A holdi talajban nevelt növények általában kisebbek voltak és lilás pigmenteket tartalmaztak, amelyek a stresszre utaltak. A Holdon uralkodó körülmények között nem lehet csak úgy magokat dobálni a felszínre, és azt kérni, hogy nőjenek"

— mondta Ferl a tanulmányról.

A kutatók szerint hatalmas előrelépésnek számít, hogy egyáltalán képes volt növekedni egy tápanyagszegény és fémes talajban. Ennek ellenére nyilvánvaló, hogy még nagyon messze áll a tudomány a fogyasztható gyümölcsök és zöldségek más bolygón történő termelésétől.

Forrás: Futurism

Nyitókép: Shutterstock