Nagy asztal tele étellel

Ezt nem fogyasztják az élelmiszer-szakértők soha a nyaralás során

Ha csak nem akarunk gyomorbántalmakkal küzdeni az utazásunkon.


Ha külföldre utazunk, valószínűleg hosszú listánk van a kötelező látnivalókról és tennivalókról. Hasmenés, hányás és gyomorgörcsök biztosan nem szerepelnek ezen a listán, pedig az emésztési problémák sokunkkal előfordulhatnak a nyaralás során.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) becslése szerint a nyaralók 30-70%-a szenved az utazók hasmenésétől, attól függően, hogy hova és mikor mennek. A betegség gyakran (de nem mindig) megelőzhető, ha odafigyelünk arra, hogy mit eszünk vagy iszunk.

Az élelmiszer eredetű fertőzések bármikor megjelenhetnek – mondja Leah Silberman, a manhattani egészségügyi hivatal regisztrált dietetikusa a HuffPostnak.

„Az utazás során új élelmiszerforrások, helyi élelmiszerkezelési eljárások és eltérő tisztasági szabványok ismerhetők meg.Ez növeli az esélyét annak, hogy fertőzésekkel vagy szennyező anyagokkal érintkezzen, amelyek ellen szervezete esetleg nem épített ki védelmet.”

Az élelmiszerek nem biztonságos ivóvízzel is szennyezettek lehetnek, vagy ha a kézmosás nem norma, vagy nem megfelelően történik, mondta Mitzi Baum, a Stop Foodborne Illness nonprofit szervezet vezérigazgatója.

Baum szerint utazás előtt érdemes megnézni a CDC úti céllistáját, amely rávilágít az élelmiszer- vagy vízbiztonsági kérdésekre. Ne feledjük azonban, hogy bárhol megbetegedhetünk, az utazás azonban növeli az emésztési problémák kockázatát. Amellett, hogy nem szoktunk hozzá az élelmiszerekhez, vagy különböző élelmiszer-kezelési folyamatokkal találkozunk, a jet lag és az éghajlatváltozás gyengítheti az immunrendszert.

Ha legközelebb utazunk, kövessük ezeket a tippeket, hogy megvédjük magunkat a gyomorproblémáktól. Dietetikusok és élelmiszer-biztonsági szakértők elmagyarázzák, mely élelmiszerek nagyobb valószínűséggel veszélyeztetik az élelmiszer-eredetű betegségek kialakulását.

Az utazók hasmenése

Az utazók hasmenése a leggyakoribb utazással összefüggő betegség, és a CDC szerint szennyezett ételek vagy italok fogyasztásával kaphatja meg.

Baum szerint az E. coli baktérium a fő bűnös, de az utazók szalmonellától, shigellától vagy campylobactertől is megbetegedhetnek. A vírusok, mint például az asztrovírus, a norovírus és a rotavírus is okolhatók, valamint a giardia parazita. Ez gyakran előfordul rossz élelmiszerkezelés, a higiénia hiánya vagy szennyezett ivóvíz esetén.

A Cleveland Clinic szerint a hasmenés, a hasi fájdalom, a görcsök, az émelygés, a hányás és a láz az utazók hasmenésének leggyakoribb tünetei. A vírusos vagy bakteriális fertőzések tünetei általában 6-24 órán belül jelentkeznek, de a parazitáknak néhány hétbe is telhet, mire jelei megjelennek.

A CDC szerint a legmagasabb kockázatú úti cél Ázsia (Japán és Dél-Korea kivételével), a Közel-Kelet, Afrika, Mexikó, valamint Közép- és Dél-Amerika.

Baum szerint a gyakori kézmosás szappannal és vízzel, különösen a fürdőszoba használata után és étkezés előtt, csökkentheti a kockázatot.

Valójában bármilyen ételtől vagy italtól kaphatunk élelmiszer eredetű betegséget, de egyesek kockázatosabbak lehetnek, mint mások, attól függően, hogy hová utazunk. Az élelmiszer-biztonsági intézkedések, az egészségügyi előírások és a kulináris szokások a világ különböző részein eltérőek. A legjobb megoldás az, ha feltérképezzük az élelmiszerbiztonsági és egészségügyi kockázatokat a célállomáson.

Íme azonban néhány étel és ital, amelyeket érdemes elkerülni:

Nyers hal és hús

Vanessa Rissetto, regisztrált dietetikus szerint a nyers húst és a tenger gyümölcseit nagy ívben kerüljük el, mivel nem tudjuk, honnan jöttek, mennyi ideig voltak kint, és hogyan kezelték őket.

A ritka steakek, tatár, sushi, ceviche vagy nyers tenger gyümölcsei, illetve a nem megfelelően elkészített hús, hal vagy tenger gyümölcsei növelhetik a baktériumok, paraziták vagy vírusok elfogyasztásának kockázatát.

Friss gyümölcsök és zöldségek

A friss gyümölcsök és zöldségek, amelyek úgy tűnik, hogy egy ideig kint vannak, olyan baktériumokat vonzhatnak be, amelyek megbetegedhetnek. Válasszunk főtt termékeket, amikor csak tehetjük, ami biztosítja, hogy a hőmérséklet elég magas ahhoz, hogy elpusztítsa a kórokozókat.

Baum szerint ha friss gyümölcsöt és zöldséget eszünk, akkor azok a legbiztonságosabbak, ha ivóvízzel megmossák, és meghámozzák. Emellett válasszunk vastag héjú gyümölcsöket és zöldségeket, például banánt, narancsot vagy avokádót, amelyeket meg lehet hámozni. Fontos, hogy mi magunk hámozzuk meg őket, hogy csökkentsük a kórokozók elfogyasztásának lehetőségét.

Tejtermékek

A CDC szerint a pasztőrözött tej és a lezárt tartályokból származó tejtermékek általában biztonságosak. De a nem pasztőrözött termékek, beleértve a sajtot, a joghurtot vagy a fagylaltot, nagyobb valószínűséggel tartalmaznak olyan veszélyes baktériumokat, mint a listeria, a szalmonella vagy az E. coli, mondta Silberman. Az is jó ötlet, hogy kerülje a szobahőmérsékleten tárolt vagy kihagyott tejtermékeket, például a kávéhoz való tejszínt.

Csapvíz

A szennyezett víz az utazók hasmenésének egyik fő oka. Mivel a kórokozók szabad szemmel nem láthatók, nehéz megmondani, hogy a víz iható-e, mondja Baum.

Amikor nem vagyunk biztosak a víz biztonságában, igyunk gyárilag lezárt palackozott vizet, és távolítsuk el a jeget az italokból. A vizet is felforralhatjuk legalább egy percig. Legyünk óvatosak, ne nyeljünk le vizet a zuhany alatt, ha olyan helyre látogatunk, ahol a víz nem biztonságos, és használjunk palackozott vizet a fogmosáshoz.

Nyitókép: Getty