egy nő bevásárol a kislányával

Nem kell kidobni: mutatjuk, meddig fogyaszthatóak a lejárt élelmiszerek

Te is abba a csoportba tartozol, akik egyből kidobják az élelmiszereket, amint azok a rájuk írt szavatossági dátum szerint lejárnak? Rosszul teszed! Az igazság az, hogy sok termék még hónapokig, sőt, akár évekig is fogyasztható a szavatossági idejük lejárta után.



Az élelmiszereken található szavatossági dátum általában nem azt jelzi, hogy az adott étel mikor fog megromlani, hanem azt, hogy a gyártó meddig tudja garantálni a termék minőségét és fogyaszthatóságát – figyelmeztet a Haszon.

Persze, vannak olyan élelmiszerek, amelyeknél fontos szigorúbban kezelnünk a dátumot, például a friss húsoknál, ám rengeteg olyan termék létezik, ami lejárat után is teljes mértékkel fogyasztható.

Erre az élelmiszerre is érdemes figyelni: Vigyázz, komoly gondot okozhat ez a romlandó élelmiszer

Gondoljunk csak például az UHT tejre, ami bontatlan, sértetlen csomagolásban még 7 hónapig fogyasztható a szavatossági idő után, a bontatlan joghurt pedig még 2 hétig nyugodtan megehető.

A sütőolajnál további 2 hónap az az idő, amíg még biztonságosan felhasználható, de ha kellemetlen szagot, esetleg avasságot tapasztalunk, akkor inkább cseréljük le.

egy \u00e9lelmiszer\u00fczlet belseje

Fotó: Unsplash

Jó hír a ketchup és a mustár kedvelőinek, hogy ezeket a termékeket is nyugodtan fogyaszthatod a szavatossági idejük lejárata után is: ha bontatlanok, akár 9 hónapig is felhasználhatóak, illetve a majonéz hűtve még 6 hónappal később is fogyasztható.

És mi a helyzet ezzel az étellel: Meg tud romlani a pattogatott kukorica?

Mi a helyzet a lekvárral?

A házi változat általában még évekig teljesen jó, a bolti pedig általában egy évvel a lejárati ideje után is fogyasztható. A különböző csokik, kekszek, aszalt gyümölcsök 3 hónappal a szavatossági idejük utánig fogyaszthatóak, míg a müzli általában még 8 hónapig ehető.

Legtovább a száraz tészta használható fel a lejárati dátuma után – még további 1-2 évig nyugodtan főzhetsz vele.

Nyitókép: Shutterstock