egy fiatal nő naptejet ken a tengerparton magára

Addig ne használd a naptejet, amíg nem ellenőrizted ezt a dolgot!

Itt a strandszezon, benyúlsz pedig a szekrényed mélyére, vagy átkutatod a strandtáskádat, és találsz egy flakon naptejet a tavalyi nyárról − vagy két nyárral ezelőttről?


Mielőtt azonban magadra is kennéd, egy dolgot mindenképpen ellenőrizned kell: a termék lejárati dátumát.

A legnagyobb probléma a lejárt szavatosságú naptej használatával az, hogy nem biztosítja a feltüntetett SPF-et, vagyis a fényvédő faktort, ami leégéshez vezethet, és növelheti a napkárosodás és a bőrrák kockázatát, mondtaDr. Joyce Park bőrgyógyász a HuffPostnak. Tehát jobb félni, mint megijedni, és kidobni minden lejárt szavatosságú terméket.

A fényvédő összetevők idővel lebomlanak, így a lejárati dátum után már nem igazán tudjuk, hogy az a fényvédő mennyire hatékonyan védi a bőrt az UV-sugaraktól

− mondta.

Ez mind a kémiai, mind az ásványi fényvédőkre igaz. A kémiai fényvédőkben használt szűrők (mint az avobenzon és az oktinoxát) hajlamosak oxidálódni és idővel veszítenek hatékonyságukból. És bár az ásványi fényvédőkben lévő szűrők − például a cink-oxid vagy a titán-dioxid − nem küzdenek ugyanezzel a problémával, az ezekben a készítményekben lévő egyéb összetevők megromlanak, csökkentve a termék képességét a bőr megfelelő védelmére.

naptejjel keni mag\u00e1t egy n\u0151 a strandon

Fotó: Shutterstock

A nagyon érzékeny bőrűeknél a lejárt szavatosságú naptej használata bőrallergiához vagy irritatív dermatitiszhez vezethet, de a legtöbb ember nem reagál így a lejárt fényvédőre. Ezért szükség esetén a lejárt fényvédő krém használata még mindig jobb, mintha egyáltalán nem használnánk. A csökkent hatékonyság ellensúlyozására kenj többet, és gyakrabban.

​Hogyan ellenőrizheted, hogy lejárt-e a naptej szavatossága?

A legtöbb fényvédő krém szavatossági ideje körülbelül három év. A lejárati dátumot általában a tubus felső szélén, a flakon vagy aeroszolos doboz alján, vagy valahol a címkén találod. Ha nincs rajta dátum, akkor „a vásárlás után három évvel lejártnak kell tekinteni”.

Akár a vásárláskor a vásárlás hónapját és évét filccel rá is írhatod a flakonra, így nem kell a memóriádra hagyatkozni. Ez akkor is jól jön, ha a címkén lévő lejárati dátum idővel elkenődik és nehezen olvashatóvá válik.

A fényvédő krém romlásának egyéb jelei közé tartozik a furcsa szag, a csomósodás vagy a szétválás. Ha ezek közül bármelyik változást észleled, ideje kidobni. A naptej felnyitása nem gyorsítja fel a lejárati folyamatot. Amíg szobahőmérsékleten tárolod, megmarad a védelem szintje, ha még a három évben belül van.

A hőnek vagy napfénynek kitett naptej valószínűleg gyorsabban romlik. Tehát ha például az autóban tároltad, valószínűleg hamarabb ki kell dobni. Ha a szabadban jársz, a naptejet tartsd árnyékban, egy táskában vagy törölközőbe csomagolva. Otthon pedig a legjobb hely a naptej tárolására egy hűvös, száraz és sötét helyiség.

Nyitókép: Shutterstock