Mandulatej, mellette mandulák az asztalon

Vigyázz! Csak ennyi ideig fogyasztható a mandulatej

Az alternatív tejek között az egyik legnépszerűbb változat szavatossági ideje sem tart örökké, de megfelelő tárolással maximalizálhatjuk az eltarthatóságát.


Akár vegán vagy növényi alapú életmódot követünk, akár allergiásak vagyunk vagy csak csökkenteni szeretnénk a koleszterinszintünket, esetleg az ízéért fogyasztjuk, a mandulatejben sok mindent lehet szeretni. A mandulatej fehérjét, E-vitamint és egészséges zsírokat tartalmaz, a legtöbb boltban kapható változat pedig A, D, B2 és B12 vitaminnal van dúsítva, amelyek mindegyike a tehéntejben található hasznos tápanyag.

A krémes, kissé édeskés ital sokoldalúan felhasználható, kiváló a kávéhoz, turmixokhoz, gabonapelyhekhez, de a sütéshez is, na, meg önmagában is megállja a helyét.

Hogyan tároljuk a bontatlan mandulatejet?

Természetesen, a tehéntejhez és más alternatív tejekhez hasonlóan a mandulatej is megromlik, ezért fontos, hogy tisztában legyünk az eltarthatósági idejével és a legjobb tárolási móddal.

A bontatlan mandulatej tárolásának legjobb módja a mandulatejtől és annak származási helyétől függ. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy egy helyi beszállító friss mandulatejét fogyasztjuk, akkor a még bontatlan italt is érdemes a hűtőben tárolni. Ugyanez vonatkozik a már hűtve vásárolt mandulatejre is.

A polcokon tárolható mandulatej, amely általában hűtés nélküli, téglalap alakú dobozokban kapható, tárolható a kamrában vagy bármilyen hűvös, sötét, hőtől és fénytől védett helyen.

Hogyan tároljuk a felbontott mandulatejet?

Miután felbontottul a mandulatejet, mindig tegyük hűtőbe. Ha lehetséges, a hűtőszekrény hátsó részében tartsuk, ahol a hőmérséklet általában a leghidegebb és a legstabilabb. Kerüljük az ajtónál való tárolását, ahol a hőmérséklet ingadozik.

Mennyi ideig tartható el a mandulatej?

A mandulatej eltarthatósága a mandulatej típusától és a megfelelő tárolástól függ. A házi vagy a friss, helyi forrásból származó mandulatej nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot a tartósítására, így megfelelően hűtőben tárolva is csak körülbelül öt napig tartható el.

A boltban vásárolt, hűtött mandulatej általában ultrapasztőrözött, ami egy olyan hőkezelési és hűtési folyamat, amely elpusztítja a baktériumokat és meghosszabbítja az eltarthatósági időt. Felbontás után akár hét napig is eltartható, ha megfelelően tárolják a hűtőben.

Mit jelent a szavatossági vagy lejárati idő?

A csomagoláson feltüntetett "szavatossági idő", "lejárati idő", "felhasználható" és egyéb lejárattal kapcsolatos dátumok zavaróak lehetnek. Az Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) szerint ezek a dátumok inkább a minőségről, mint a biztonságról szólnak, és a gyártó értékelése arról, hogy a termék mikor érte el a legjobb formáját.

Ha a mandulatejet vagy bármely más élelmiszert megfelelően tárolják, akkor az a csomagoláson feltüntetett dátum után is eltartható. Röviden, a mandulatej tárolásának módja sokkal fontosabb, mint az üvegre vagy dobozra pecsételt dátum.

Hogyan néz ki, milyen íze és szaga van a rossz mandulatejnek?

A csomagolási dátumokat és a szavatossági időre vonatkozó irányelveket mind jó, ha szem előtt tartjuk, de ha meg kell állapítani, hogy a mandulatej megromlott-e, az igazi teszt az, hogy hogyan néz ki, milyen az illata és az íze.

Mielőtt megnéznénk magát a mandulatejet, pillantsunk rá a csomagolásra. Ha kitágul, felpuffad vagy megduzzad, akkor a mandulatej lehet, hogy romlott. Ezután nézzük meg a mandulatejet. Abban a valószínűtlen esetben, ha túl sokáig tároltuk, győződjünk meg róla, hogy nincsenek-e rajta fekete foltok, amelyek penészre utalnak, mert akkor azonnal dobjuk ki.

Bár a sűrűség márkánként változik, a legtöbb mandulatej állaga a tehéntejéhez hasonló. A lejárt mandulatej sűrű és csomós lehet, de mielőtt kidobnánk, rázzuk meg alaposan a dobozt, hátha csak szétvált. Ha a mandulatej még mindig furcsa állagú, akkor mehet a kukába.

A mandulatejnek finoman diós és enyhén édes illatúnak kell lennie. Ha savanyú szaga van, vagy más kellemetlen szaga van, dobjuk ki. A szaghoz hasonlóan bármilyen savanyú vagy furcsa íz jó jel arra, hogy a mandulatejnek a kukában a helye.

(EatingWell)

Nyitókép: Shutterstock