Meg tud romlani a pattogatott kukorica?
A popcorn napjainkban kulturálisan a mozihoz kötődik, de az emberek már legalább ezer éve fogyasztják; Peruban és Utahban is találtak már régről származó pattogatott magokat.
De azon gondolkodtál-e már, hogy vajon megromlik-e valaha? A válasz egyszerű: igen, megromolhat. Most bemutatjuk a pattogatott és a nem pattogatott magok közötti összes különbséget.
Mikor romlik meg a pattogatni való kukorica?
A még nem kipattogtatott magok általában strapabíróbbak, a vastag héj megvédi a bennük lévő zsírokat és olajokat a külvilágtól. Van azonban egy határ, ameddig ez működik, és ez általában egy és két év között van. Ennyi idő elteltével a magok elvesztik nedvességtartalmukat, és egyre kevésbé valószínű, hogy akkor pattognak ki, amikor szeretnénk, mivel a pattogás a külső rétegben lévő vízből ered, miután a magokat a robbanásig felmelegítettük.
A pattogatott kukorica lejárt szavatosságának árulkodó jelei
Amikor beleharapunk, és olyan érzés, mintha csomagolóanyagot ennénk, akkor valószínűleg már lejárt a kukorica szavatossága. De van különbség a „zavaróan puha” és a valóban romlott között.
Fotó: Unsplash
Az extrákkal − karamell, dió, vagy akár csak vaj − felturbózott popcorn hamarabb megromlik. Nem számít, milyen a feltét, mindez további lehetőségeket teremt a baktériumok, a penész és más mikrobák számára a fejlődésre, ezért mindenképpen nézz rá, mielőtt belekóstolnál.
Ennek ellenére a technikailag lejárt mikrohullámú pattogatott kukorica fogyasztása valószínűleg nem okoz komolyabb kárt. Nagy valószínűséggel egyszerűen csak nem fog jól pattogni; ha mégis, akkor kissé száraznak és puhának tűnhet a végeredmény.
Meddig tárolható a maradék popcorn?
De mi a helyzet a már kipattogtatott popcornnal? Az általában akár két hétig is eltartható, de csak akkor, ha légmentesen záródó edényben tároljuk. Reálisan nézve, néhány nap után romlik az íze.
A penész és a szagproblémák bárhol gyökeret verhetnek, ahol az élelmiszer van, így ha furcsa szaga van vagy megváltozott a színe, akkor jobban jársz, ha a maradék popcornt a szemétbe dobod.
Ha azonban a pattogatott kukorica egyszerűen csak puha és állott, megpróbálhatod újraéleszteni, ha néhány percre a sütőbe teszed. De a legjobb, ha csak annyi popcornt veszel, amennyit el akarsz fogyasztani, és gyorsan megeszed az egészet.
Forrás: Mentalfloss
Nyitókép: Unsplash