Kutya mancs

Baj, ha sajt vagy popcorn szagú a kutyánk mancsa?

Ha érezted már négylábú kedvenced mancsait sajtos chipsnek, vagy popcorn-nak, akkor nem vagy egyedül. Állatorvos magyarázatot adott a jelenségre és azt is megtudtuk, hogy ez egészséges-e, ha a kutyánk mancsa ilyen szagot áraszt.


A TikTok felületén kezdett el terjedni a trend, amiben a kutyatartó gazdik azon tanakodnak, hogy vajon miért van sajtos chips, vagy popcorn illata a kis kedvencük lábának. Az állatorvosok számára a szokatlan kutyaszagnak ésszerű magyarázata van.

„Az állattartók körében gyakori jelenség, hogy kutyájuk mancsaiból, pontosabban lábujjaiból furcsa szagot vesznek észre, amely a pattogatott kukorica, vagy a sajtos chips szagára emlékeztet. Ezt a szagot egy Proteus nevű baktérium okozza, amely gyakran megtalálható a kutyák és más állatok bőrén. Ez a baktérium egy putreszcin nevű vegyületet termel, amely a kukoricadarab szagáért felelős”

mondta Dr. Wystrach a People magazinjának.

Az állatorvos továbbá azt is elmagyarázta, hogy hogyan kerülhet a Proteus baktérium, és annak sajtos illata a háziállat mancsaira, és hogy a baktérium a nedves környezetet kedveli.

„Egyes kutyafajták hajlamosabbak rá, hogy ezt a szagot generálják, mint más fajták. Például a túlzott bőrredőkkel rendelkező fajták, mint például a bulldog, a mopsz, vagy a Shar Pei fajtáknál nagyobb valószínűséggel alakul ki ez a szag, mivel a baktériumok meleg és nedves környezetben fejlődnek"

– tette hozzá.

Sajnos azonban nem csak a kellemetlen szag az egyetlen probléma, melyet a Proteus okoz.

„Bár maga a szag önmagában nem feltétlenül káros a kutyára nézve, de a háttérben meghúzódó bőrproblémák, például gombás vagy élesztőgombás fertőzések jele lehet. Lehet allergiára vagy más mögöttes egészségügyi állapotra utaló jel is. Ha kutyája mancsai vörösek, irritáltak vagy váladékoznak, fontos, hogy állatorvoshoz forduljunk, mivel komolyabb betegségről lehet szó"

– mondta Dr. Wystrach.

Az állatorvos azt javasolja, hogy igyekezzünk tisztán és szárazon tartani kutyusunk lábát, hogy megelőzzük ezt a szagot és megvédjük háziállatunk mancsait a fertőzésektől.

Nyitókép: Shutterstock