Cottage cheese vékony kétszersültre kenve, snidlinggel a tetején

Ez a túrófajta ismét nagyon népszerű, de vajon tényleg egészséges?

Egykor népszerű diétás ételként tartották számon, majd egy időre háttérbe szorult az élelmiszerboltok polcain, mígnem tavaly a TikTok ismét nagyot lökött a népszerűségén. Nem másról van szó, mint a cottage cheese-ről, amit nem szabad összekevernünk a túróval, de nem áll olyan messze tőle.


A cottage cheese egy friss, krémes állagú, túróra emlékeztető sajt, amely pasztőrözött tehéntejből készül erjesztés nélkül. Valójában annyiban különbözik a túrótól, hogy tejszínt is kevernek hozzá.

Az influenszerek azóta is odáig vannak ezért finom tejtermékért, a viszonylag alacsony kalóriatartalma miatt.

„Az emberek általában vagy imádják, vagy undorodnak tőle”

– mondja Tiffany Ricci sport- és teljesítménytáplálkozási szakértő.

A darabos állag és enyhén savanykás íz sokakat elriaszt, míg mások a joghurthoz hasonló ízét, sokoldalúságát és tápanyagtartalmáért kedvelik.

Mennyire egészséges a cottage cheese?

@mattsfitchef 75 calorie recipe to satisfy your sweet tooth! #lowcalorie #highprotein #proteindessert #brownies #cottagecheese ♬ original sound - Matteo

2024 decemberében az FDA (Food and Drug Administration) módosította az egészséges élelmiszerek megjelölésére vonatkozó szabályozását, amely szerint a cottage cheese nátriumtartalma immár túl magasnak számít ahhoz, hogy hivatalosan viselhesse az egészséges címkét. Fontos azonban kiemelni, hogy a táplálkozás nem univerzális, mindannyiunk szervezete eltérő, így a tápanyagok ideális aránya is egyénenként változhat.

Ha az egészségesebb opciókat keressük, érdemes néhány szempontot figyelembe venni. Jó kiindulópont lehet a 2%-os zsírtartalmú változat, mivel a legtöbb ember étrendjéhez nincs szükség extra zsírra. Ez a verzió ugyanannyi fehérjét tartalmaz, mint a teljes zsírtartalmú változat.

Olvasd el ezt is! 4 módszer, amivel fehérjedússá varázsolhatod a reggeli zabkásád

Fontos, hogy mindig olvassuk el az összetevők listáját, így elkerülhetjük az adalékanyagokat és mesterséges összetevőket. Az ízesített változatok – például az eper vagy ananász ízűek – gyakran tartalmaznak hozzáadott cukrot vagy mesterséges édesítőszert, így ezek kevésbé számítanak egészségesnek.

Továbbá érdemes kisebb kiszereléssel kezdeni, hogy kiderüljön, mennyire ízlik nekünk.

„A cottage cheese sokoldalú, ezért rengeteg módja van annak, hogy beépítsük az étrendünkbe”

– teszi hozzá Ricci.

Érdemes feldobni gyümölcsökkel, magvakkal vagy dióval, de akár fűszerekkel is ízesíthetjük. Kiváló mártogatós lehet friss zöldségekhez, vagy fogyaszthatjuk ropogós keksszel is.

(Good Housekeeping)

Borítókép: Shutterstock