
Régen a húsvéti menü elengedhetetlen része volt, ma miért nem esszük?
A húsvéti ünnepet egy 40 napos böjt előzi meg, ezért utána több és változatosabb menü kerül az asztalra. Régen, a ma is hagyományosan ismert sonka, tojás és kalács mellett a sárga túró – amely ma igazi hungarikum – is tradicionális ételnek számított az ünnepi asztalon.
A sárga túró nemcsak az egyik legelterjedtebb, hanem az egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő étel is volt húsvétkor.
„Átöltözik a lány sebesen, már a szobába perdül, s kínálja szíves szóval a vendégeit. Sárga túró, főtt kolbász, szalonna, kemény tojás, sódar, kalács, bor van az asztalon. Pusztítják is jó étvággyal”
– írta a Népünk és Nyelvünk című újság, anno 1934-ben.
Olvasd el ezt is! 8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól
Egy 1950-es Új Ember cikk szerint pedig még abban az időben is ez volt az egyik nagy kedvenc.
„Húsvétra majd elkészül a szentelt pászka, a húsvéti kalács, ez lesz az első böjtetlen étel. Sárgatúrót kapnak hozzá, ami úgy készül, hogy forró tejbe tíz-tizenöt felvert tojást kevernek el fahéjjal, cukorral, csipetnyi sóval. Kendőn keresztül lecsurgatják, s kalácsra kenik. Gyuri bácsi szerint ez az esztendő legjobb étele.”
@tukkodesign Húsvéti sárgatúró #sárgatúró #recept #húsvét #húsvétirecept #easter #fyp #pusztuljonforyouba #fypシ ♬ Stories 2 - Danilo Stankovic
Ma valószínűleg azért szorult a háttérbe, mert maga húsvét, mint ünnep is a háttérbe került, hiszen mint vallási ünnep nem tartozott a szocializmus kedvencei közé. Ez az étel eredetileg szoros kapcsolatban állt a vallási jellegű népszokásokkal, ahogy azt Remete Farkas László korábban idézett művéből is megtudhatjuk.
„Alapanyaga a tej, amely a korabeli felfogás szerint: az élet és táplálás, az egészség és tudás népi jelképe. Az abból készült túró pedig a változás és érettség kifejeződése. A kárpát-medencei népek húsvéti túrója ízesített, leginkább mézzel, tojással és aszalt gyümölccsel gazdagított. Amely többnyire valamilyen érdekes-díszes alakúra formálva került az asztalra. Az ilyen sárga túró a tavasz kezdetére utalt, a tejelő állatok életképességére szaporulatára.”
Bár az évek alatt kissé homályba került ez a húsvéti étel, manapság egyre több sárga túró recepttel találkozhatunk az interneten.
Mindenképpen érdemes egy próbát tenni, akár már idén húsvétkor. A túró egy jellegzetes magyar élelmiszer, amelyet sokan kedvelnek, így ezzel a finomsággal biztosan nem nyúlhatunk mellé.
(Vince)
Borítókép: Shutterstock