Magas fehérjetartalmú ételek egy tányéron

Ezt a 7 ételt válaszd, ha fehérjehiányod van

A megfelelő mennyiségű, fehérjében gazdag ételek fogyasztása a jóllakottságtól kezdve a vércukorszint szabályozásán, a hangulatszabályozáson át az izomnövekedésig sok mindenben segíthet.


„A testünk fehérjékből áll, és különösen fontos, hogy megfelelő mennyiséget fogyasszunk, különösen ahogy öregszünk”

– mondja Dr. David Luu sebész.

Rhian Stephenson táplálkozási szakértő korábban az amerikai Vogue-nak elmondta, hogy a fehérjehiány elkerülése érdekében 1,2 g fehérjét javasol megcélozni kilogrammonként. Ennek ellenére az is okos megoldás, ha 0,75 g-ról indulunk, és felfelé haladunk.

A legmagasabb fehérjetartalmú élelmiszerek

„A legjobb fehérjék – összetételüket és emészthetőségüket figyelembe véve – az állati eredetűek. De azt tanácsolom, hogy változatos étrendet fogyasszunk, amely mindenféle fehérjét tartalmaz, legyen az állati vagy növényi eredetű”

– mondja Laura Parada táplálkozási szakértő.

  • Tojás (kb. 13 g fehérje 100 g-onként)
  • Hal (18-25 g fehérje 100 g-onként)
  • Tenger gyümölcsei (kb. 24 g 100 g-onként)
  • Sovány húsok, mint a csirke (27 g fehérje 100 g-onként)
  • Vörös húsok, mint a marha (22 g 100 g-onként)
  • Tejtermékek, mint a tej, joghurt vagy kefir (3-10 g 100 g-onként)
  • Sajtok (sajttól függően: túró kb. 11 g, parmezán sajt 33 g/100 g)

Bár a növényi eredetű fehérjék nem állnak biológiailag ugyanúgy rendelkezésre, mint az állati fehérjék, számtalan előnyük van. Nemcsak a vegetáriánus és vegán fehérjeforrások magasabb rosttartalmúak (ami létfontosságú az emésztés egészségéhez és a bélmikrobiom virágzásához) valószínűleg, hanem kombinálhatók is, hogy egy sokkal kerekebb fehérjeprofil jöjjön létre.

„Egy fehérjeforrás minőségét a 100 grammonként tartalmazott fehérje mennyisége, a benne lévő esszenciális aminosavak mennyisége és az emészthetősége alapján lehet meghatározni. A növényi fehérjék – például a gabonafélékben, hüvelyesekben és diófélékben találhatóak – alacsonyabb aminosav tartalmuk és arányuk miatt általában rosszabb minőségűek, mint az állati fehérjék”

– magyarázza Parada.

A szója azonban „teljes értékű” fehérjének számít, mivel minden szükséges aminosavat (a fehérje sejtek építőköveit) tartalmaz, és a legtöbb ember számára könnyen emészthető. Hasonlóképpen aquinoais tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, amire a szervezetnek szüksége van. A szójabab akár 50 g fehérjét is tartalmazhat 100 grammonként, míg a quinoa körülbelül 9 g-ot.

Eg\u00e9szs\u00e9ges reggeli: avok\u00e1d\u00f3s pir\u00edt\u00f3s, smoothie-t\u00e1lak, zab, joghurt \u00e9s k\u00fcl\u00f6nf\u00e9le t\u00e1pl\u00e1l\u00f3 \u00e9telek

Fotó: Shutterstock

4 napos, fehérjében gazdag étkezési terv

1. nap:

Reggeli: két tojásos omlett sajttal, kenyérrel és avokádóval.

Ebéd: hüvelyesek állati fehérjével vagy quinoa saláta tonhallal vagy lazaccal, csicseriborsóval, paradicsommal, avokádóval és dióval.

Vacsora: sütőtökleves tökmaggal és halakkal, például lazaccal vagy szürke tőkehallal.

2. nap:

Reggeli: egy szelet magvas kenyér főtt tojással, avokádóval és tökmaggal.

Ebéd: saláta zöld fűszerekkel, basmati rizzsel, avokádóval, falafellel, uborkával, paradicsommal, lilahagymával, olajbogyóval és humusszal.

Uzsonna: Görög joghurt vagy kefir, banán, áfonya és étcsokoládé (75% feletti kakaótartalommal).

Vacsora: csirkeleves póréhagymával, burgonyával, zellerrel, hagymával és quinoával.

3. nap:

Reggeli: banánból, fehérjeporból, tojásból és zabpehelyből készült palacsinta, cukrozatlan diókrémmel.

Ebéd: pulyka- vagy csirkenyársak paprikával, hagymával, cukkinivel és paradicsommal, basmati rizzsel tálalva.

Vacsora: sült fehér hal paradicsommal, sárgarépával, paprikával, burgonyával és olívaolajjal.

4. nap:

Reggeli: zabpehely körtekompóttal, dióval, tejjel (vagy növényi alternatívával), fahéjjal és chia- vagy lenmaggal.

Ebéd: lencse burgonyával, sárgarépával, hagymával, fokhagymával, babérlevéllel, paradicsommal, paprikával és olívaolajjal.

Uzsonna: fehérjeturmix görög joghurttal, zabpehellyel, cukrozatlan kakaóval és őrölt mandulával.

Vacsora: Sült lazac burgonyával, cseresznyeparadicsommal, olívaolajjal, sóval, borssal és korianderrel vagy citrommal

Nyitókép: Shutterstock