Magát átölelő nő hátulról

Ez a kellemetlen tünet a bőrödön fehérjehiányra utalhat

Köztudott, hogy a fehérjék nélkülözhetetlenek a szervezet számára, a sejtek építőkövei, melyek többek között felelősek az antitestek, enzimek és hírvivő sejtek létrehozásáért. Az elégtelen fehérjefogyasztás hatással lehet a szervezetre, például az izomtömegre, a csontokra, a hajra, a körmökre és a bőrünkre is. Utóbbi esetében egy bizonyos tünet erőteljesen jelzi, ha fehérje hiányban szenvedünk.

A Harvard Health Publishing szerint naponta valamivel kevesebb, mint a testsúlyunk felét kellene megennünk, ami 0,36 grammot jelent kilónként. Ha ez nem történik meg, a fent említett részeink sérülnek tőle. Mi most a a fehérjehiány bőrre való hatására koncentrálunk, melynek következtében szárazságot, hámlást, elszíneződést és több ráncot tapasztalhatunk.

1. Hámló bőr

Szervezetünknek különböző fehérjeigényei vannak. A bőr estében ez az elasztint, a kollagént és a keratint érinti.

A két legfontosabb fehérje a kollagén és az elasztin. A kollagén a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, mely bőrünk több mint 75 százalékát alkotja, és biztosítja annak szerkezeti integritását. Az elasztin adja a bőr rugalmasságát, lehetővé téve, hogy a bőr nyújtson és visszapattanjon mozgás után. Ezek a fehérjék emellett rugalmasan és hidratáltan tartják a bőrt.

Fehérjehiány esetén a bőrt feszesnek, viszketőnek és hámlónak érezhetjük, de repedezést is tapasztalhatunk. Ez könnyen megfigyelhető a kwashiorkor néven ismert súlyos fehérje-alultápláltságban szenvedő gyermekeknél, akiknél száraz, vékony, repedezett és hámló bőr jellemző. Ez az állapot leginkább azokban az országokban jellemző, ahol a szegénység és az alultápláltság uralkodik.

2. Ráncosodás

Szervezetünk a kor előrehaladtával természetes módon veszít a kollagénből, ami ráncokat és finom vonalakat okoz. Ezek leginkább a szem kényes területein (szarkalábak) és a száj körül jelennek meg.

Az indiai Dermatology Online Journal egy 2019-es kutatása kimutatta, hogy az elegendő fehérje bevitele szerepet játszik a kollagén fenntartásába és az öregedési folyamatban. Megállapították, hogy akik az ajánlottnál kevesebb fehérjét fogyasztottak, vagy nem ettek fehérjét reggelire, azoknak laza és töredezett kollagénjük volt.

Egy, a Nutrients című szaklapban 2020-ban megjelent kutatás azt állapította meg, hogy a bőr megújulási javítási ciklusát befolyásolja a fehérjehiány, és a nem elegendő étrendi fehérjéhez jutás szerepet játszhat a bőr idő előtti öregedésében. Mivel a test külseje nagyrészt fehérjéből áll, a fehérjehiány első jelei gyakran a felszínen jelentkeznek.

Persze, vannak olyan termékek, amelyek segítenek növelni a bőrben lévő kollagén mennyiségét, de elsődlegesen minden étkezésünknek fehérjét kellene tartalmaznia.

3. Hiperpigmentáció 

Azok a bőrterületek, amelyek több pigmentet tartalmaznak, mint a körülöttük lévő bőr – ez a jelenség a hiperpigmentáció – feketének, szürkének vagy vörösnek tűnhet. Ez az idősebb embereknél májfoltok vagy napfoltok formájában jelentkezik, de ezek a koncentrált melanin területek bármely bőrfelületen, bármely életkorban előfordulhatnak.

A melanin a bőr legmélyebb rétegében található pigment, amely a mélybarnától a világos barackig minden testrész színét meghatározza. Számos létfontosságú szerepe van, például védelmet nyújt a nap káros UV-sugarai ellen, és eltávolítja a reaktív oxigénfajokat (a szervezetben lévő molekulák, amelyek a stresszhez, a betegségekre való hajlamhoz és az öregedési folyamathoz kapcsolódnak).

A hiperpigmentációnak számos kiváltó oka lehet, de az egyik, ami kiemelkedik a fehérjeosztályon hiányt szenvedők közül, az a napkárosodás. A fehérjehiány okozta károsodás pozitívuma, hogy egy 2022-es kutatás szerint visszafordítható. Más kezelések is segíthetnek a folyamat felgyorsításában, mint például a kortikoszteroidok, a hidrokinon és a niacinamid.

(Health Digest)

Nyitókép: Unsplash