Ezzel az 5 gyümölccsel a fehérjeszükségleteidet is kielégítheted
A gyümölcsök tele vannak egészséges tápanyagokkal, de arra nem szoktunk gondolni, hogy a fehérje is ezek közé tartozik. Bár a gyümölcsökben biztosan nincs annyi fehérje, mint a húsban, tojásban, babban vagy tofuban, mégis van bennük valamennyi ebből az alapvető tápanyagból − így az általános egészségi állapotod szempontjából mindenképpen előnyös, ha többet fogyasztasz belőlük.
Nem a gyümölcsöt fogod fő fehérjeforrásként használni, de hozzájárul az általános fehérjebeviteledhez. A gyümölcsök egyik fő előnye pedig az antioxidánsok és flavanolok sokasága, amelyben egyedülállóak
− mondja Michelle Routhenstein kardiológiai dietetikus.
A gyümölcs egy erőteljes tápanyagcsomag, tele rosttal és alapvető vitaminokkal, ásványi anyagokkal és növényi vegyületekkel, amelyek segíthetnek csökkenteni a gyulladást, és védőhatást gyakorolnak általános egészségünk szinte minden aspektusára, a szívünktől kezdve az immunrendszeren át minden egyes kis sejtünkig.
Szóval ajánlott a következő bevásárlás során a kosaradba tenni az alább felsorolt magas fehérjetartalmú gyümölcsöket!
Passiógyümölcs
Fotó: Shutterstock
2400 gramm passiógyümölcs körülbelül 5 gramm fehérjét tartalmaz, emellett tele van C-vitaminnal is. A C-vitamin nagyon hasznos az immunrendszer, a szív egészsége, valamint a bőr, a köröm és a haj egészsége szempontjából, mivel segíti a kollagénszintézist.
A lédús passiógyümölcs pép a világ számos desszertjének fontos összetevője, köztük a kolumbiai mousse-szerű édes esponjado de maracuya és az ausztrál kedvenc, passiógyümölcs pavlova. De egyszerűen kikaparhatod a belsejét, és megeheted úgy, ahogy van, vagy teheted gyümölcssalátákba, joghurtba vagy zabpehelybe. Olyan gyümölcsöt keressünk, amelynek édes illata van, és amelynek héja már kezd ráncosodni, mert az biztos finom lesz.
Guava
Fotó: Unsplash
A kívül élénkzöld, belül pedig rózsaszín trópusi gyümölcs az egyik legmagasabb fehérjetartalmú gyümölcs, 165 gramm guava több mint 4 gramm fehérjét tartalmaz. A gyönyörű rózsaszín pigment pedig a karotinoidokból, a béta-karotinból és a likopinból származik, amelyek a guava antioxidáns előnyeit adják. Ezek a karotinoidok összefüggésben vannak a szervezetben lévő gyulladások csökkentésével, ami a szívbetegségek és számos krónikus betegség kockázati tényezője.
Cseréld ki például a paradicsomot kockára vágott guavára, és keverd össze a kedvenc salsa hozzávalóiddal!
Szeder és málna
Fotó: Unsplash
Ne hagyd, hogy a méretük megtévesszen! Ezek az apró bogyós gyümölcsök igazi táplálkozási erőművek. 125 gramm szeder 2 gramm fehérjét tartalmaz, a málna pedig alig marad el ettől. Mindkettő tele van rosttal − 125 grammban körülbelül 8 gramm − és antioxidánsokkal. A vércukorszint szabályozásában is segíthetnek.
A bogyók gazdagok antociánokban, melyek olyan flavanolok, amelyek segítik az agy, a szív és az érrendszer egészségét. Emellett jó forrásai az oldható rostoknak, amelyek nagyon fontosak a koleszterinszint-szabályozás szempontjából
− teszi hozzá Routhenstein.
Avokádó
Fotó: Unsplash
Igen, az avokádó gyümölcs, annak ellenére, hogy nem édes. Egy csésze felkockázott avokádó 3 gramm fehérjét tartalmaz. Az avokádó emellett nagyszerű kálium- és szívbarát, egyszeresen telítetlen zsírforrás. Routhenstein például szívesen lecseréli a tonhalas salátában a majonézet pürésített avokádóra. Magas a rosttartalmuk is, ami segíti az emésztés egészségét és teltségérzetet ad.
Paradicsom
Fotó: Unsplash
Ne feledd, hogy a paradicsom is gyümölcs! Egy csésze apróra vágott vagy szeletelt paradicsomban nagyjából 2 gramm fehérje található, és tele van likopinnal is − egy antioxidánssal, amely fontos előnyökkel jár a szív- és érrendszer, a szem egészsége és még sok más szempontból.
Routhenstein szeret shakshukát készíteni: ez egy hagyományos közel-keleti étel, amely gazdag paradicsomszószban sült tojást tartalmaz. Szintén szívesen ad apróra vágott paradicsomot és uborkát túróhoz vagy sima görög joghurthoz, hogy sós, magas fehérjetartalmú snacket készítsen belőle.
Forrás: Goodhousekeeping
Nyitókép: Shutterstock