zabkása

4 módszer, amivel fehérjedússá varázsolhatod a reggeli zabkásád

A zabkása nagyon sokunk legkedveltebb napindító étele. Gyorsan elkészíthető, rengeteg benne a tápanyag és számos variációban elkészíthető. Sokszor azonban hiányzik belőle egy fontos tápanyag: a fehérje. Alábbi cikkünkben megmutatjuk, hogyan tehetjük még tökéletesebbé a népszerű reggelit.


Szórjunk bele sokféle magot!

magok

Fotó: Shutterstock

A zab egy másik gabonafélével való kombinálása egyszerű módja annak, hogy reggelink még több fehérjét tartalmazzon. Jó választás lehet az árpa és a quinoa, melyek a textúrát is feldobják és a fehérje mellett más jótékony tápanyagot is hozzáadnak a zabkásához.

Az egyetlen hátrányt az jelenti, hogy hosszabb főzési folyamattal kell számolnunk, amennyiben tűzhelyen készítjük el a zabkását. Ezt elkerülhetjük azonban, ha egy éjszakán át hagyjuk párolódni a reggelinket egy lassú főző edényben.

Ne becsüljük alá a sós hozzávalókat!

bacon egy t\u00e1lban

Fotó: Shutterstock

Tegyünk a zabkása tetejére szalonnát vagy reggeli kolbászt, és öntsünk rá juharszirupot. Ezekkel az édes-sós kombinációkkal nemcsak izgalmas és váratlan ízélményt, hanem egy tápláló, fehérjékben gazdag reggelit kapunk majd.

Ha nem preferáljuk a húsos megoldásokat, válasszunk helyettük sajtokat.

Ne féljünk hozzáönteni különböző tejtermékeket!

K\u00fcl\u00f6nf\u00e9le tejterm\u00e9kek k\u00e9k h\u00e1tt\u00e9ren: kancs\u00f3 tej, sajt, vaj, joghurt vagy tejf\u00f6l, t\u00far\u00f3

Fotó: Shutterstock

A túró és a joghurt önmagában is nagyszerű, de a két összetevőnek a zabkásánkban is ott a helye. A Glamour cikke kiemeli, hogy a túró hozzáadása azért is ajánlott, mert már egy 80 grammos adag is 12 gramm plusz fehérjét jelent.

Bár enyhén savanykás, a túró sós íze tökéletesen ellensúlyozni tudja a gyümölcsökből, barna cukorból, mézből, juharszirupból vagy más édesítőszerekből származó, túl édes ízeket a tálunkban.

Tegyünk egy próbát alternatív tejekkel!

alternat\u00edv tejek

Fotó: Shutterstock

Ha víz helyett fehérjedús főzőfolyadékot választunk, az gyors módja annak, hogy növeljük a tápanyagot anélkül, hogy igazán megváltoztatnánk reggeli fogásunk ízét vagy az elkészítési módját.

Ha nincsenek problémáink a tejtermékekkel, akkor sem árt a növényi tejeket kipróbálnunk.

Például a szójatej azon ritka tejtermék-alternatívák egyike, amely dúsítás nélkül is felveszi a versenyt az igazi tejjel: nagyjából hat gramm fehérjét tartalmaz egy csészényi adagban. Ha zab-, rizs- vagy mandulatejet szeretnénk beletenni, ez esetben pedig azzal számolhatunk, hogy ezek fehérjetartalma egy és három gramm között mozog két deciliterrel számolva.

Nyitókép: Shutterstock