Kutyájával az ágyban együttalvó férfi

Együtt alszol a kutyáddal télen? Nem biztos, hogy jó ötlet

Bár számos előny származhat abból, ha kedvenc négylábúnkkal összebújunk, egyes állatorvosok szerint ez kockázatos is lehet, főleg a téli hónapokban.

A legfőbb érv, ami a szoros összebújás ellen szól kutyánkkal, az a túlmelegedés kockázata. Hidegebb időszakokban a kutyák nagyobb valószínűséggel bújnak be az ágyba, hogy átmelegedjenek, ha azonban vastag takarók és paplanok között teszik ezt, egyes kutyák nehezen tudnak majd kikelni az ágyból, ha túl melegük van, írja a Hamu és Gyémánt.

Katy Alexander, a Blue Cross állatmentő klinika állatorvosi kutatásvezetője szerint a kisebb méretű, a kölyök és idősebb kutyák, illetve az ízületi gyulladásban vagy más mozgásproblémával küzdő ebek esetében áll fenn ez a kockázat, akik a meleg takaró alól nehezen akarnak majd kikelni.

A kutatók arra nézve is bizonyítékot találtak, hogy a kutyákkal megosztott ágy befolyásolhatja az alvás minőségét. Egy 2020-ban készült tanulmány szerint, ha egy kutya is tartózkodik az ágyban, akkor az emberek többet mozognak az éjszaka folyamán. Bár a résztvevők egyike sem számolt be alvászavarokról, a túlzott mozgás arra utalhat, hogy a gazdik nem alszanak olyan kiegyensúlyozottan, mint azt gondolták.

Más kutatások szerint viszont semmilyen vagy minimális hatása van az alvás minőségére a háziállatokkal való közös alvásnak.

A kérdésben annyira nincs konszenzus, hogy a skála másik pólusát képezik a közös alvás pozitív hatásait hangoztató tanulmányok.

Egy 2018-as kutatás megállapította, hogy azok a nők, akik a kutyájuk mellett alszanak, „erősebb komfort- és biztonságérzettel” rendelkeznek az éjszaka folyamán. Ezzel szemben a macskák esetében ennek az ellenkezője volt igaz, amelyekről a legtöbb állattartó azt mondta, hogy zavarta az alvásukat.

Hasonlóképpen, voltak kutatók, akik azzal érveltek, hogy a háziállatokkal való ágymegosztást a történelem során számos különböző kultúrában széles körben gyakorolták, és úgy tűnik, hogy ez a fajta alvási szokás sok embernek (és állatnak) megfelel, hiszen nem aludnának velük, ha nem esne jól nekik, ezzel pedig sok kutató még nem tud mit kezdeni.

„A történelem során az emberek megosztották alvóhelyeiket más emberekkel és más állatokkal. Javaslatunk szerint az ember-állat és a felnőtt-gyermek együtt alvást optimizálni kellene, és társadalmilag releváns szokásként kell megközelíteni”

– mondta Bradley Smith, az idézett tanulmány szerzője és az ausztráliai Central Queensland Egyetem pszichológusa.

Nyitókép: Shutterstock