Ételekkel teli, nyitott hűtő a konyhában

Vigyázz, komoly gondot okozhat ez a romlandó élelmiszer!

Nem vagy biztos benne, hogy meddig használható fel a vaj? Mutatjuk, hogy tudod megállapítani, hogy megromlott-e, valamint hogyan és hol kell tárolni, hogy sokáig fogyasztható maradjon.


A vajat lefagyaszthatjuk, sőt, otthon is elkészíthetjük, de vajon tényleg romlandó élelmiszerről van szó? Igen. De nem olyan gyorsan romlik, mint gondolnánk, és ebben nagy szerepe van a megfelelő tárolásnak.

A vaj a felvert tejszín zsír- és fehérjeösszetevőiből készül, és körülbelül 80%-ban vajzsírt tartalmaz. A baktériumok nehezen tudnak behatolni egy ilyen nagy mennyiségű zsírba, de idővel lebomlik, amikor a zsírban lévő részecskék hőnek, fénynek és oxigénnek vannak kitév, és mellékízeket, valamint aromákat hoz létre. Ezt enyhíti a vaj hűtése, és az, ha jól becsomagoljuk. Általában a hűtőben tárolt vaj egy-három hónapig, míg a fagyasztóban tárolt vaj akár egy évig is eltartható.

Az élelmiszerek csomagolásán feltüntetett különböző jelölések különböző jelentéssel bírnak. Ezek nem az élelmiszerek biztonsági dátumát jelzik – kivéve az anyatej-helyettesítő tápszereket – hanem a minőséget jelzik az USDA szerint.

A „best if used by” vagy „best before” feliratú dátum a minőséget jelzi, de az élelmiszer a megjelölt dátum után még nem lesz rossz. A fogyaszthatósági dátumok nem biztonsági dátumok, hanem azt jelzik az élelmiszerboltok és a kiskereskedők számára, hogy a terméket mikor kell lecserélni a polcokról. A „fogyaszthatósági” dátum pedig a gyártó által javasolt utolsó felhasználási dátum, amely szintén a minőségen, nem pedig a biztonságon alapul.

Más tejtermékek, például a tej, a tejszín vagy a joghurt (még a tejmentes változatok is) nem biztos, hogy jó ízűek vagy illatúak lesznek, amikor ezek a dátumok lejárnak, de a vaj nem mindig mutatja a romlás jeleit ilyen gyorsan.

Hogyan állapíthatjuk meg, hogy megromlott-e a vaj

A szaglásunk és az ízlelésünk az elsődleges útmutató annak megállapításához, hogy a vaj megromlott-e. A savanyú vagy rossz ízek a leggyakoribb jelek, akárcsak az elszíneződés, és nyilvánvalóan a penész megjelenése. Persze, ha valaha is kétséges a minősége valaminek, akár a gyanús szaga, akár az íze miatt, a legjobb, ha kidobjuk.

Hogyan tároljuk a vajat a hűtőben

A vaj gyakran szivacsként viselkedik, és még hűtve is képes magába szívni a közelében tárolt ételek ízét és aromáit, ezért az olyan konyhai eszközök, mint a tégelyek és edények népszerűek a vaj légmentesen lezárására.

A legjobb eredmény érdekében tartsuk a vajat szorosan becsomagolva az eredeti csomagolásában, ideális esetben egy arra kijelölt vajtartóban, hogy a szagok kint maradjanak, a frissesség pedig bent.

Hogyan tároljuk a vajat a fagyasztóban?

Ha túl sok vajat vásároltunk, nyugodtan lefagyaszthatjuk egy részét. A korábban lefagyasztott (és megfelelően felolvasztott) vaj ugyanúgy felhasználható, mint a hagyományos, hűtött vaj. Csakúgy, mint a hűtőben, a kulcs a jó csomagolás, hogy elkerüljük az oxidációt és az ízek átadását.

Tartsuk a vajat az eredeti csomagolásban, és tegyük egy zárható zacskóba, vagy vágjuk fel kisebb mennyiségekre, és csomagoljuk be egyenként, mielőtt egy zárható zacskóba tesszük őket.

Amikor eljön a vaj felhasználásának ideje, tegyük át a fagyasztóból a hűtőbe, hogy néhány óra alatt kiolvadjon. A mikrohullámú sütő nem ajánlott módszer, mivel egyenetlenül olvad fel benne a vaj.

Hogyan tároljuk a vajat a pulton?

Meglepően sok vita van arról, hogy a vajat a hűtőszekrényben vagy szobahőmérsékleten kell-e tárolni a napi használat során. Végső soron a pasztőrözött és sózott vajat megfelelő tárolóedényben, szobahőmérsékleten lehet tartani, hogy megőrizzük a vaj minőségét és épségét.

De akárcsak a hűtőben és a fagyasztóban, a vaj így is képes ízeket és szagokat magába szívni, ezért nem ajánlott napokig ott hagyni.

Az USDA Élelmiszer-biztonsági és Ellenőrzési Szolgálata szerint a vajat nyugodtan kinthagyhatjuk éjszakára, hogy másnap reggelre elég puha legyen a kenéshez. Azonban ha több napig szobahőmérsékleten hagyjuk, az íze megromolhat, ezért a legjobb, ha azt hagyjuk kint, amit egy-két napon belül fel tudunk használni.

Másképp kell tárolni a sózott vajat, mint a sótlan vajat?

A só a hústól a citrusfélékig mindenben tartósítószerként szolgál, és ugyanezt teszi a vaj esetében is, hogy meghosszabbítsa az eltarthatósági időt.

A só ismert tartósítószer az élelmiszerekben, mivel csökkenti a víz aktivitását az élelmiszerekben, gátolja a mikrobák növekedését és a kémiai reakciókat. Ezért a sózott vaj tovább eltartható, mint a sótlan. Másrészt, a sótlan vaj nem tartalmaz hozzáadott sót, és ha ezt használjuk a kedvenc pékáruinkban, akkor segíthetünk szabályozni, hogy mennyi só kerüljön a receptjeinkbe. Mivel ez a vaj "tiszta" formában van, rövidebb lesz az ajánlott eltarthatósági ideje, de még mindig tárolható a hűtőszekrényben.

(EatingWell)

Nyitókép: Shutterstock