friss fokhagyma zöld csírával, sötét háttér előtt

Biztonságos a kicsírázott fokhagyma fogyasztása?

Megehetjük a fokhagymát, ha kicsírázott vagy az egész fejet ki kell dobnunk? Mutatjuk, mi a teendő a kicsírázott fokhagymával, hogyan válasszuk ki a legfrissebb hagymákat, és hogyan tartsa őket frissen.

A fokhagyma a legtöbb konyha elengedhetetlen alapanyaga, így gyakran vásárolunk belőle nagy tételben, hogy soha ne fogyjon ki. Ez azonban azt jelenti, hogy időről időre zöld hajtásokat fedezhetünk fel rajtuk, vagy egy gerezdbe belevágva fényes zöld magot találunk. Ez azt jelenti, hogy a fokhagyma rossz? És ha nem, van valami különleges teendőnk? A következőket érdemes tudni.

Hogyan válasszunk jó fokhagymát?

Ha azt szeretnénk, hogy a fokhagymánk minél tovább megmaradjon, a legjobb, ha már az elején jó fokhagymát választunk. Amikor fokhagymát vásárolunk, keressük a nagyon kemény fejeket, amelyeknek a külseje feszes, sima, papírszerű héjjal van ellátva. A fejeknek méretükhöz képest kissé nehéznek kell lenniük, és a külsejükön egyetlen gerezdnek sem szabad puhának vagy üregesnek tűnnie.

Mennyi áll el a fokhagyma?

Megfelelő tárolás mellett a fokhagyma hosszú ideig eláll. Az egész hagymák hűvös, sötét, száraz, jól szellőző helyen tárolva akár hat hónapig is elállnak. Ne tároljuk a fokhagymát a hűtőben, mert az túl párás nekik, és ne tegyük légmentesen záródó edényekbe. Ha nem tudjuk nyitott kosárban vagy szellőző tárolóedényben tárolni őket, akkor egy sima barna papírzacskó a legjobb megoldás.

Mi az a kicsírázott fokhagyma?

Olyan fokhagyma, amely elkezdett új fokhagymát termelni. Valószínűleg túl sok hőnek, fénynek vagy nedvességnek volt kitéve, és úgy gondolja, hogy itt az ideje új fokhagymapalántát létrehozni. Néha láthatók a zöld hajtások, amelyek kiállnak a hagymából, néha nem tudni biztosan, hogy a fokhagymánk kicsírázott, amíg bele nem vágunk a gerezdbe, és nem látunk a közepén egy élénkzöld magot. Eltávolíthatjuk ezt a zöld hajtást, de meg is hagyhatjuk, nem fog problémát okozni.

Biztonságos a kicsírázott fokhagyma fogyasztása?

Teljesen biztonságosan fogyasztható, a penészes fokhagyma azonban nem. A kicsírázott fokhagymának élénkzöld vagy élénksárga hajtásai vannak a gerezd közepén, és néha kiállnak a gerezd tetejéből. Bármilyen elszíneződés, amely kékes-zöld (sárgászöld helyett), homályos vagy porszerű, és a gerezd bármelyik külső részén található (nem pedig a közepén), penészre utal, és az adott hagymát ki kell dobni.

Más ízű a kicsírázott fokhagyma?

A kicsírázott fokhagyma nem olyan fiatal vagy friss, mint a csírátlan, ezért más az íze. Mivel egy kicsit idősebb, valószínűleg veszített a világosabb jegyekből, és a harapás intenzitása megnőhet. Maguk a csírák keserűek, ezért gyakran ajánlott, hogy ha csírát látnk, távolítsuk el, ha főzéshez használjuk.

Ha a receptünk csak egy vagy két gerezd fokhagymát igényel, különösen egy nagy adag levesben vagy pörköltben, akkor igazán nincs rá szükség, mivel a kis csírák keserűsége elveszik az étel többi részének ízében, de ha olyan ételt készítünk, ahol a fokhagyma a főszereplő vagy olyat, ahol a fokhagymát nyersen használjuk fel, például pestóban, akkor érdemes időt szánni a keserű csírák eltávolítására.

(EatingWell)

Nyitókép: Shutterstock / Adrian_am13