Kicsírázott burgonyák

Biztonságos a kicsírázott krumpli fogyasztása? Ezt mondják a szakértők

Ezt kell tudnod, mielőtt megfőzöd a zöld vagy csíráztatott krumplit.

A burgonya tápláló és sokoldalú étel, mely rengeteg egészségügyi előnnyel jár: rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, azonban toxinokat is tartalmaznak. Bár a legtöbb krumpli teljesen biztonságosan ehető, ha ezek a toxinok felhalmozódnak, a fogyasztás után megbetegedhetünk. Éppen ezért nem mindegy, hogyan tároljuk őket, íme, mit mondanak a szakértők.

Lauren Harris-Pincus regisztrált dietetikus az EatingWell című lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a burgonya kétféle glikoalkaloidot tartalmaz, szolanint és kakonint. Mindkettő természetes méreganyag, és bár az egész burgonya tartalmazza ezeket a glikoalkaloidokat, a koncentráció a szemekben, a zöld héjban és a kialakuló csírákban a legmagasabb.

A zöld árnyalat a klorofillból származik, ami nem mérgező, de a zöld szín jól jelzi, hogy a glikoalkaloidok koncentrációja túlzott és hogy érdemes kidobni a burgonyát.

„A friss burgonyának nem szabad csírázottnak tűnnie, és a héján sem szabad zöldes árnyalatnak lennie”

–mondja Harris-Pincus.

Ahogy öregszik, vagy a nem megfelelő tárolás esetén, a burgonya kicsírázhat és zöld foltok alakulhatnak ki rajta. Ha nincs csírázás, akkor a színváltozás a romlás jeleként értelmezedő. Ha a héj zöldesnek tűnik, vagy csírázás van jelen, akkor a súlyosságtól függően el kell távolítani a csírákat vagy ki kell dobni az egész burgonyát.

Miért nem biztonságos a kicsírázott burgonya fogyasztása?

A csírázás azt jelenti, hogy a toxinszint túl magas, és a burgonya már nem biztonságos a fogyasztásra. Diana M. Pei gyógyszerész szerint a szolanin és a kakonin olyan tüneteket okozhat, mint hányás, hasi fájdalom, szabálytalan bélmozgás, hasmenés, fejfájás, agyi köd, bőrpír vagy kipirult arcszín, valamint zavartság vagy láz.

Néhány esetben előfordult már haláleset a mérgező burgonya fogyasztása után, de általában otthon is kezelhetők a tünetek, melyek megjelenése általában néhány órán belül jelentkezik, de egyes esetekben akár egy napig is eltarthat.

Hogyan csökkenthető a mérgező hatás, illetve hogyan távolítható el a burgonya csírája?

Végső soron a legjobb védekezési mód, ha kidobjuk a zöld foltokat vagy csírákat tartalmazó burgonyát. Ha azonban csak néhány területen észlelünk csírázást vagy zöldes árnyalatot, megpróbálhatjuk eltávolítani őket egy éles metszőkéssel, és továbbra is megfőzhetjük a burgonya többi részét (bár ez nem ajánlott).

Sajnos a főzés nem semmisíti meg ezeket a vegyületeket, ezért nem tanácsos a burgonyát a csírákkal vagy a zöld részekkel együtt elkészíteni vagy elfogyasztani, figyelmeztet Harris-Pincus. Hozzáteszi, hogy valószínűleg azonban nyugodtan fogyaszthatjuk a csírázott burgonyát, ha a teljes csírát és a burgonya zöld színű részeit le tudjuk vágni, és ha nem ráncos és fonnyadt.

Mindenképpen óvatosabbnak kell lennünk, ha általában héjával együtt tervezzük fogyasztani a burgonyát, mivel ott laknak a méreganyagok. Egy metszőkéssel vágjuk ki a szemeket, miután letörtük a csírát, és ha egy kis területnél több van, ami zöldnek tűnik, dobjuk ki a burgonyát.

Hogyan tároljuk a burgonyát a kicsírázás csökkentése érdekében?

Érdemes csak akkor vásárolnunk burgonyát, amikor szükségünk van rá, hogy megelőzze a romlást. Ha mégis felesleg marad, tároljuk hűvös, sötét helyen, és ügyeljünk arra, hogy távol tartsuk a hagymától, amely gázokat bocsát ki, és gyorsabban kicsírázhat tőle a krumpli.

Tartsuk tehát a burgonyát hűvös, sötét és jól szellőző helyen, például a kamrában vagy szekrényben, emellett pedig kerüljük a magas hőmérsékletet, tartsuk távol a konyhai készülékektől, és győződjünk meg róla, hogy nincs közvetlen napfényben, mivel a túlzott fényhatás a szolanin felhalmozódását okozza, amitől zölddé válik a héj.

Arra is érdemes figyelni, hogy a burgonyát főzés előtt nem szabad hűtőbe vagy fagyasztóba tenni, mivel az 50 foknál alacsonyabb hőmérséklet hatására a krumpli keményítője cukorrá alakul, ami főzéskor édes ízt és elszíneződést eredményez.

Nyitókép: Shutterstock / Golbay