Salvador Dali spanyol festőművész Cadaqués halászfaluban

Picasso, Dalí vagy Klimt nyaralóhelyein mi is szívesen pihennénk

Javában tombol a nyár, aki teheti, kihasználja a jó időt és utazik. Cikkünkben megmutatjuk, hol szeretett nyaralni Picasso, Dalí vagy éppen Klimt, hátha ötletet adunk nektek is!


Utazásra fel!

A tudomány, na, meg mi is azt állítjuk, hogy a vakáció nemcsak pihentet, de jót tesz a kreativitásnak is. Az agyi képalkotás feltárta, hogy az ellazulás és az elme elkalandozása alfa-hullámokat vált ki az agyban, melyek az innovatív gondolatok létfontosságú összetevői.

Az olyan pozitív érzelmek, mint az öröm és az elégedettség – melyeket a nyaralás vált ki például – elősegítik a megszokottól eltérő gondolkodást és a kreativitást. Az alábbi nyaralóhelyeket elnézve egyértelmű, honnan kapták a művészek inspirációik egy részét.

Picasso

Pablo Picasso először 1920 nyarán látogatott el a francia tengerparti városba, Juan-les-Pins-be, akkori felesége, Olga kíséretében. A spanyol festő a következő években a Côte d'Azur mentén folytatta a nyaralást, egy másik nő, Marie-Thérèse Walter társaságában, de a nyári hagyománynak a második világháború kitörése véget vetett.

Picasso csak 1946-ban tért vissza kedvenc nyaralóhelyére, két hónapig új szeretőjénél, Françoise Gilot-nál lakott az apró, Golfe-Juan nevű faluban. Napjaikat festői szépségű strandokon heverészve töltötték, éjjel Picasso pedig egy műterembe vonult vissza a közeli Antibes városában található, középkori Château Grimaldi nevű kastélyban. Elképesztő tempóban dolgozott, összesen 23 festményt és 44 rajzot készített ottléte alatt, amelyek teljes egészét a kastélynak adományozta.

Klimt

Bár Gustav Klimt leginkább a bécsi felső osztály tagjait ábrázoló portréiról ismert, életműve hozzávetőlegesen ötven ismert tájat is tartalmaz, túlnyomó többségében az ausztriai Attersee-tavat. Klimt több mint tizenöt éven át járt vissza kedvenc helyére nyaranta, miután a „kiszáradt, forró és nyüzsgő" Bécsben nem tudott dolgozni. A festő napjait túrázással vagy evezésével töltötte, miközben rengetegszer megfestette a tájat.

Dalí

A spanyol Costa Brava mentén található, Figueresben született Salvador Dalí vakációit a közeli Cadaqués halászfaluban töltötte gyerekként. A hely már legkorábbi festményein is megjelenik, az impresszionisták stílusában festett tájak az olajfaligeteket, a fehér falú épületeket és a tengerparti város csillogó vizét örökíti meg.

A festő 1929-ben, a családja nyaralójában töltött tartózkodása alatt találkozott a 25 éves Dalí Galával, későbbi feleségével. A házaspár hamarosan Cadaqués-ban, egy, a várostól kissé északabbra található halászházban telepedett le véglegesen, mely idilli kilátást nyújtott a Földközi-tengerre. Dalí imádta a falut elszigetelt fekvése és fényviszonya miatt, nem csoda, hogy „a világ legjobb helyeként" hivatkozott rá.

Hopper

Edward Hopper feleségének, Josephine-nek köszönhette kedvenc nyaralási helyét – és talán karrierjét is. A szintén festő Josephine 1930-ban ismertette meg férjével Cape Codot.

A házaspár néhány évig ott bérelte ottani otthonát, majd Hopper úgy döntött, hogy házat épít a csendes Truro városában. Imádta öbölre néző házukat és annak rengeteg fényt árasztó műtermét, ahol évtizedekig élt, ez idő alatt több mint száz festményt készítve Cape Codról.

Klee

Paul Klee fiatalkori életének egyik legemlékezetesebb eseményét egy 1914-es tunéziai nyaralás során élte át. Klee August Macke és Louis Moilliet festőtársak kíséretében két hetet töltött az országban, ahol vázlatokban és élénk akvarellekben örökítette meg a látottakat.

Kairuán városában tett látogatása során a festő jelentős áttörést tapasztalt művészetében. Rajzolókészségében már ekkor is magabiztos volt, de hirtelen úgy érezte, megértette a színeket is.

„A szín engem birtokol. Nem kell folytatnom. Ez a boldog óra jelentése: a Szín és én egyek vagyunk. Festő vagyok"

– írta úti naplójában.

Bár soha nem tért vissza Tunéziába, Klimt az ezt követő évek során is számos képet festett erről az utazásról.

Artsy