Okos ágy és okos otthon, és annak vezérlője

Hogyan segíthetnek az okos ágyak a maximális kipihentségben?

Az okos telefonok-és konyhák után már ágyunk is új szintet lép.

Általában olyan érzékelőkkel vannak felszerelve, amelyek többek között az alvás időtartamát és minőségét mérik, de olyanok is vannak, melyeknél a hőmérséklet-szabályozás, a pozíciószabályozás és a keménység beállításának lehetősége is szerepel a funkciók között. Ezek az információk aztán egy alkalmazáson keresztül megtekinthetők, és felhasználhatók a rutin módosítására.

Az alábbiakban az okos ágyak előnyeit és hátrányait vesszük sorba.

Előnyök

Amellett, hogy a fent említett beállítások jobb alvást tesznek lehetővé, pozitív hatással lehetnek az egészségre is.
Az intelligens ágyak olyan biometrikus adatokat mérhetnek, mint például:

  • szívfrekvencia-variabilitás
  • légzésszám
  • mozgások
  • cirkadián ritmus

Ezeket a mérőszámokat egy algoritmussal kombinálják, hogy megbecsüljék, mikor zajlanak az alvási szakaszok.

1. Segíthetnek az alvási szokások azonosításában

Legtöbbünk számára a reggelente érzett fáradtság szintje az egyetlen jel arra vonatkozóan, hogy mennyire jól aludtunk az előző éjszaka. Egy okos ágy segíthet azonosítani az alvási problémákat, amelyekről korábban nem voltunk tudatában, például:

  • ébredés az éjszaka folyamán
  • fáradékony vagy nyugtalan alvás
  • álmatlanság
  • alvási apnoe

2. Segíthetnek az egészségügyi problémák felismerésében

Az alvásstatisztikák mérőszámai segíthetnek bizonyos egészségügyi problémák felismerésében. Az ágyakat gyártó Sleep Number nevű amerikai vállalat kutatása kimutatta például, hogy az intelligens ágyak potenciálisan felismerhetik és nyomon követhetik a COVID-19 és az influenza tüneteinek kialakulását.

3. Segíthetnek a produktivitás növelésében

Alvási szokásaink megzavarása gyakran hatással lehet arra, hogyan érezzük magunkat másnap, és előfordulhat, hogy lomhának érezzük magunkat, és egész nap nehezen tudunk ébren maradni, vagy akár csak figyelni. Emellett a nem megfelelő alvás hatással lehet a kognitív képességeinkre is.

Az intelligens ágyak segítenek azonosítani, hogy mennyi időt töltünk az egyes alvási fázisokban, és javaslatokat tudnak tenni azzal kapcsolatban, hogy javítsuk a problémát.

4. Segíthetnek javítani a hormonháztartás egyensúlyát

A cirkadián ritmus hatással van a hormonfelszabadulásra. A növekedési hormon (HGH) például kulcsfontosságú az izmok regenerálódásában és növekedésében, a lassú hullámú alvás során szabadul fel.

Egy másik fontos hormon, amelyet az alvás szabályoz, az inzulin. Ez a cukorbetegség és az alvás közötti kapcsolatra utal.

Hátrányok: 1. A nyomkövetés egészségtelenné válhat

Akár a számok megszállottjává is válhatunk, és egyre többet aggódunk, hogy milyenek az értékeink. Így viszont az alvásunk rosszabbá válhat.

Egy intelligens matrac emlékeztethet az egészséges alvási szokások fontosságára, és arra ösztönözhet, hogy a pihenést helyezzük előtérbe. Azonban semmilyen technológia nem fogja helyettesíteni alvásbiológiánk bonyolult felépítését.

Az önszabályozás jobb megoldás lehet

Bár az intelligens ágyak javíthatják a kényelmet, és előnyösek lehetnek a sérülésekkel vagy hosszú távú krónikus fájdalmakkal küzdők számára, de a legtöbb funkcióját mi is utánozhatjuk néhány egyszerű móddal.

Használjunk pamut, lélegezhető ágyneműt, hogy testünk szabályozni tudja a saját hőmérsékletét. Ha meleg van, nyissuk ki az ablakot, vagy használjunk ventilátort. Ha hideg van, takarózzunk be plusz egy réteggel, vagy használjunk vastagabb paplant.

(Healthline)

Nyitókép: Shutterstock