Az afrikai Beninben található tavi falu, Ganvie Gömbfalu nevű projektjének látványterve

Gömbhalakra hasonlító okosházak épülhetnek ebben a faluban

Az afrikai Beninben található tavi falu, Ganvie magas tengerszintje miatt vízen úszó faházakat kell építeniük a helyieknek. A rosszul megépített házak idővel azonban elhasználódnak és megsemmisülnek – végső soron a falusiak életét veszélyeztetve, így más megoldásra van szükség.

Sajjad Navidi iráni építész ennek megoldására állt elő a Gömbfalu nevű projekttel, mely olyan okosházakból álló rendszer, amely alkalmazkodik az emelkedő tengerszinthez. Ahogy a neve is sugallja, az építmények a Nokoué-tóban megtalálható gömbhal anatómiájához hasonlóak. A gömbhalról léggömbként fújódik fel – vízzel vagy levegővel megtöltve –, hogy elriassza a ragadozókat.

Ez a védelmi mechanizmus ihlette Navidit, aki olyan úszó rendszert képzel el, amely a tengerszint és az időjárási körülmények hatására felfújódik, illetve leereszkedik, írja a Designboom. A tervezés során az építész úgy határozta meg a ház geometriáját, hogy tanulmányozta a víz alatti homokgyűrűket, amelyeket egy gömbhal alkotott annak érdekében, hogy magához vonzza a párját, illetve megvédje a nőstény tojásait.

Navidi javaslata alapján ezután minden házat két érzékelővel érdemes felszerelni fel: az egyik a vízszintre, a másik pedig a magas hullámokra reagál. Esős, dagályos napokon a vízszint-érzékelő aktivál egy levegőventilátort az úszó ház alatt, ami arra készteti a „ballonbőrt”, hogy megteljen levegővel és felengedje az szerkezetet a felszínre.

A viharos és zord körülmények között pedig egy ütésérzékelő aktiválódik, hogy vízzel töltse fel az melített bőrt. Ez növeli a súlyt és a szilárdságot, meggátolva a házak sérülését vagy elsodródását. Ha a körülmények újra stabilak, a léggömbhéj lecsukódik, és a rendszer újra úgy néz ki, mint a tipikus, lapostetős házak.