Károly király és Kamilla királyné

​Károly király felülírhatja az öröklési sorrendet — lemondhat a koronáról?

Károly walesi herceg volt az első a brit öröklési sorrendben, így édesanyja, II. Erzsébet királynő után ő foglalja el a trónt. Számos királyi szakértő és rajongó viszont úgy véli, hogy a korona sokkal hamarabb szállhat tovább Vilmos hercegre, mint azt el tudjuk képzelni.


III. Károly királyt majd jóval a gyászidőszak vége után koronázzák meg. Még az uralkodó platina jubileumi ünnepsége előtt szóltak pletykák arról, hogy esetleg azon az alkalmon lemond a trónról fia javára, viszont erre nem került sor. Szeptember nyolcadikán bekövetkezett halálával II. Erzsébet eleget tett annak az elképzelésnek, hogy egészen az utolsó napjáig áll a birodalma élén.

„A királynő számára a lemondás állítólag két okból is elképzelhetetlen. Az első VIII. Eduárd rossz példája. Az ő lemondása a királynő apját juttatta a trónra, váratlanul és nagyon vonakodva.
A második a huszonegyedik születésnapján tett nyilatkozata, miszerint egész életében szolgálni fog, legyen az hosszú vagy rövid. Azt is mondják, hogy a koronázásakor tett esküjét szent kötelességnek tekinti, hogy addig uralkodjon, amíg csak él”

— olvashatjuk a Marie Claire cikkében.

Károly király 60 évet várt trónörökösként, így teljesen természetes, ha anyja után királlyá koronáztatja magát, hogy pár évig uralkodjon. Emellett viszont az se lenne csoda, ha néhány év uralkodás után legidősebb gyermekének, Vilmos cambridge-i hercegnek adná tovább a trónt. Ezzel kapcsolatban a parlamenthez kellene fordulnia, de nem valószínű, hogy akadályba ütközne a kérése.

Mivel a III. Károly már 73 éves, Vilmos megkoronázása hamarabb bekövetkezhet, mint azt bárki gondolta.

Nyitókép: Getty