egy vízben, naplementében csókolózó pár

Tényleg többen csalják meg a párjukat utazás közben?

Természetes, hogy kíváncsiak vagyunk arra, hogy mi történik a kapcsolatainkkal, amikor utazunk, és távol vagyunk a partnerünktől. De vajon mennyi ebből a fantázia? Valóban nagyobb kísértést jelent a félrelépésre, ha új helyre utazunk?


Ha Sophiát, egy 48 éves írót kérdezzük, a válasz igen. Sophia a 2000-es évek közepén vendéglátásszervezői munkakörben dolgozott egy olyan művészeti fesztiválon, amelyre folyamatosan utazgattak a világ minden tájáról fellépők és más szakemberek.

Minden egyes évben, amikor ezen a fesztiválon dolgoztam, és minden egyes turnén, amin részt vettem, rám hajtott valaki, aki külföldre utazott. És ezek közül tízből kilenc esetben először nem tudtam meg, hogy van partnerük, de később kiderült, hogy házasok vagy barátnőjük van

mondja a CNN Travelnek.

Az utazások során a csalásra motiváló nyilvánvaló tényezők közé tartozik a megúszás lehetősége, az anonimitás illúziója, a menekülés és az újszerű élmények iránti fokozott vágy. De ennél többről van szó, mondja Jordanne Sculler pszichoterapeuta, aki terápiás foglalkozásain párokkal dolgozik.

Az utazás nagyon gyakran része azoknak a történeteknek, amelyek a klienseimnél a hűtlenséggel kapcsolatban felmerülnek. Néhány ember számára az otthonától való távollét olyan, mintha egy másik valóság lenne

− mondja.

A látótávolságon kívüliség-komplexus egy módja annak, hogy az illető megnyugtassa magát, hogy a tettek igazolhatónak tűnnek. Az utazás azt az érzést keltheti az emberekben, hogy láthatatlanok a valóságuk számára, és legyőzhetetlenek a valóságuk következményeivel szemben.

Az élethosszig tartó hűség nehéz. És ha már meg akarsz szegni egy fogadalmat, ez a lehető legbiztonságosabb forgatókönyv, ráadásul elméletileg senkinek sem kell bántódnia

− mondja Sophia.

egy p\u00e1r fekszik az \u00e1gyban a v\u00edzpart mellett egy teraszon

Fotó: Shutterstock

A hely kultúrája, ahová látogatsz, ugyanúgy hozzájárulhat a megcsalás eseteihez, mint azok kultúrája, akikkel utazol. De az alkohol is gyakran szerepet játszik ezekben az esetekben. Szinte biztos, hogy utazás közben többet iszunk, ami abból fakad, hogy étteremben kell vacsoráznunk, és bizonyos eseményeken követnünk kell a társadalmi forgatókönyveket és szokásokat.

Akár üzleti útról, akár leánybúcsúról van szó, az alkohol elérhető anélkül, hogy keresnéd. Ez egy elérhető megküzdési mechanizmus, amikor távol vagy otthonodtól és a komfortzónádon kívül vagy. Miközben kényelmesebbé és szociálisabbá tesz, csökkenti a gátlásaidat is, és más embereket kívánatosabbnak és vonzóbbnak mutat. Ez a „záróra-hatás", amelyet először szociálpszichológusok tanulmányoztak, miután az 1970-es években egyetemistákon végeztek kísérleteket, és azt jelenti, hogy minél több idő telik el az éjszakából, annál vonzóbbá válnak a kívánt nem tagjai.

De hogyan építhetik vissza a párok a bizalmat, ami megtört? Próbálunk kézzelfogható és mérhető kompromisszumokat kötni, például telefonáljunk a szállodai szobába való visszatéréskor, vagy korlátozzuk az utazást havonta egyszerre, hogy több minőségi időt tölthessünk együtt. Nem az ellenőrzésről van szó, hanem a változásra való hajlandóság bizonyításáról.

Nyitókép: Shutterstock