Párizsi utcakép az Eiffel-toronnyal  a háttérben

Ezeket semmiképp ne csináld Párizsban – tipikus turistahibák​

Ahány ország, annyi szokás. A határokat átlépve különböző kultúrákba csöppenhetünk, és lehet, hogy ami itthon normális, máshol egészen máshogy hat. Amennyiben Párizsba szeretnél utazni, és meg akarod ízlelni a tipikus francia életérzést, akkor ajánlatos elkerülni ezeket a hibákat.Mindent a szemnek, semmit a kéznek!

Hallhattuk rendszeresen szüleinktől az intő szavakat, amiket felnőtt fejjel illik komolyan venni. Főleg, hogy a covid beköszöntével új higiéniai szokások léptek érvénybe. Itthon a piacokon szokás, hogy magunknak csomagoljuk a választott terméket, míg ott egyik üzletben, de még egy bolha piacon sem illik végigtapogatni az eladásra kínált portékákat. Ha megtetszik valami, mutassunk rá előbb, majd kérdezzünk az árustól.

parizsi metromegallo

Fotó: Sebastien Gabriel/Unsplash

Másik gyakori baklövés a hosszabb időre szóló bérletek megvásárlása. Párizs legfőbb látványosságai egy köpésre vannak sokszor egymástól, így egyenesen pénzkidobás heti- vagy hónapos jegyet venni. Ha hosszabb ideig tartózkodunk a városban, és rendszeresen ingázunk nagyobb távokat, csak akkor érdemes befektetni. Továbbá, a Hamu és Gyémánt cikke szerint, a felhasznált jegyeket érdemes megtartani az utazás végéig, hiszen az ellenőrök gyakran a kijárati kapuknál állnak, és vizsgálják meg a papírokat.

P\u00e1rizsban tal\u00e1lhat\u00f3 k\u00e1v\u00e9z\u00f3

Fotó: Unsplash/Camille Brodard

Végül, de nem utolsó sorban: menet közben nem eszünk! A franciák egy csésze kávét és egy szendvics elfogyasztását is megtisztelik azzal, hogy megállnak közben, és nem kószálnak. Ezért se annyira szokás elvitelre kérni a kávét vagy a teát.

És ha már a kávénál tartunk, akkor előre szólunk, hogy az ottani teljesen más ízvilág szerint készül, mint az itthoni. Egyszer érdemes megpróbálni, de ha nem ízlik, és ennek ellenére is szeretnénk beülni egy teraszra valamelyik csodás téren, akkor ajánlatos egy pohár helyi sört vagy bort kikérni a próba kedvéért.

A kültéri asztaloknál nincsenek elkülönítve a dohányzó asztalok, így napszaktól és étkezéstől függetlenül is kaphatjuk a füstöt az arcunkba.


Nyitókép: Unsplash/Earth