Párizs, Eiffel torony, olimpiai öt karika

Ezen az 5 helyszínen akár ingyen is szurkolhatunk a párizsi olimpián

A párizsi olimpiai eseményeire a város leglegendásabb helyszínein kerül sor. Összegyűjtöttük, hol követheted a játékokat Párizs néhány világhírű műemléke közelében, ráadásul ingyen.


A figyelemre méltó sportteljesítmények mellett az idei nyári párizsi olimpia számos történelmi nevezetességre is fényt vet. Négy héten át (július 26. - augusztus 11., paralimpia: augusztus 28. - szeptember 8.) nézők milliói indulnak majd Európa legsűrűbben lakott városába, hogy a szabadtéri arénákban és a történelemmel átitatott útvonalakon nézzék a világszínvonalú sportágak kibontakozását.

A Párizs 2024 vállalásának megfelelően, miszerint a játékok korábbi szén-dioxid-kibocsátását a felére csökkenti, a világ legnagyobb sporteseményének 95%-a a meglévő helyszíneken vagy az erre az alkalomra kialakított hét ideiglenes építmény egyikében kerül megrendezésre. Az új „aranyporos" jegyek május közepétől lesznek elérhetők a Párizs 2024 hivatalos viszonteladói platformján.

​1. Eiffel-torony

A strandröplabda és a férfi paralimpiai vakfoci a Parc du Champ de Mars ideiglenes szabadtéri stadionjában kerül megrendezésre Párizs ikonikus építményének lábánál. A torony 18 038 vasalkatrészéből néhányat azóta kicseréltek, és ezeket a gondosan megőrzött eredeti fémdarabokat használták fel az olimpiai érmek elkészítéséhez. Az Eiffel-torony stadion eseményeire jegyet kell váltani, de magának az Eiffel-toronynak a három emeletéről madártávlatból is élvezhetjük az olimpiai eseményeket. Tudd meg a kívánt esemény dátumát, és 60 nappal a kívánt esemény előtt online megvásárolhatod a toronyjegyeket. A nyitóünnepség (július 26.) és az azt megelőző nap kivételével a torony a szokásos módon tart nyitva az olimpiai és paralimpiai játékok alatt.

​2. Champs de Mars

Champ de Mars

Fotó: Shutterstock

Kevés füves pázsit olyan fenséges, mint a Champ de Mars, amelyet az Eiffel-torony és az École Militaire kastélyszerű, klasszikus homlokzata szegélyez. A hivatalos, jegyköteles olimpiai helyszíneken túl a nézők ingyenesen élvezhetik a sporteseményeket a városszerte található szurkolói zónákban, nagy képernyőkön. A Rive Droite-on a Hôtel de Ville (városháza) előtti tér lesz a kultúra egyik legfontosabb színtere, míg a pop-up kávézók teraszai Párizs-szerte éjfélig tartanak nyitva. A 18. századi katonai iskola kadétjainak egykori felvonulási tere ad otthont az olimpiai judo, a birkózás, a paralimpiai kerekesszékes rögbi és a para-dzsúdó küzdelmeinek − mindez a játékokra épített ideiglenes Champ de Mars Arénában.

​3. Grand Palais

Amikor a Grand Palais-t 1900-ban a párizsi világkiállítás alkalmából bemutatták, boltíves üvegtetője volt a legnagyobb, amit Európa valaha látott. Az olimpiai vívás, a taekwondo vagy a paralimpiai kerekesszékes vívás megtekintése egyben belépőjegy is, hogy a Nagy Palota herkulesi hajójának alját teljes pompájában megcsodálhasd. A 2021 óta intenzív restaurálási munkálatok miatt bezárt Grand Palais csak 2025-ben nyitja meg újra kapuit kulturális helyszínként, így a játékok alatt még értékesebbé válik a káprázatos szecessziós belső tér csodálata.

​4. Trocadéro

Trocad\u00e9ro

Fotó: Shutterstock

A férfi (273 km) és a női (154 km) országúti kerékpárversenyek augusztus 3-án és 4-én a Trocadéroban kezdődnek és érnek célba. Amikor a Trocadérót az olimpiai tömeg elárasztja, vonulj vissza a palota Musée de l'Homme épületében található második emeleti Café Lucyba, hogy felülről élvezhesd a kilátást! A megnyitó ünnepségen és a kerékpáros eseményeken kívül a Trocadéro ad otthont a Bajnokok Parkjának. A győztes sportolók minden délután felvonulnak ebben a szurkolói zónában, a napi döntőket pedig minden este 19:00-tól nagyképernyőn közvetítik.

​5. Butte de Montmartre

Nem egy téglából épült olimpiai helyszín, de a párizsi legendás Montmartre negyedben található Butte az egyik legforróbb hely, ahol ingyen nézheted meg az olimpiai eseményeket. Az országúti kerékpárversenyek rajt/cél blokkjaira jegyet kell váltani, de miután a kerékpárosok a Pont d'Iéna-n átkeltek a Szajnán, bárki szurkolhat az út szélén. Érkezz korán, hogy biztosítsd a helyed az útvonal mentén!


Forrás: BBC

Nyitókép: Shutterstock