Castiglione della Pescaia az olasz Toszkánában

Ide utaznának a leggazdagabbak 2024-ben

A turisták idén bepótolták az elvesztegetett időt, és tömegesen tértek vissza a világ távoli helyszíneire, és úgy tűnik, ez a kalandvágy 2024-ben csak növekedni fog.

A Virtuoso Luxe Report luxusutazási hálózat utazási trendekről szóló jelentése több mint 50 országban végzett felmérést az idei év utazásait alakító preferenciákról.

Úti cél

Akár egy toszkán borbirtokra, akár Amalfi egyik történelmi palotájába vonulnak el a luxusutazás kedvelői, Olaszország mindenhol az első helyen áll mint 2024 legjobb úti célja. Az amerikai és brit utazók számára Franciaország és Görögország áll a második és harmadik helyen az úti célok rangsorában.

Az újonnan megjelenő úti célokat régiók szerint vizsgálva Japán áll az első helyen, de Egyiptom, Srí Lanka, Marokkó és az Antarktisz is egyre népszerűbb.

„A tapasztalt utazók eltérnek a megszokott európai lehetőségektől, és egzotikus helyszínek felé ágaznak el, amit az a vágy vezérel, hogy ellátogassanak egy olyan helyre, amelyről a világjárvány idején álmodtak, vagy akár az az ambíció, hogy „elsőként” jussanak el egy úti célhoz”

– mondta el Misty Belles, a Virtuoso globális PR-ért felelős alelnöke.

Hideg sarkvid\u00e9ki t\u00e9li t\u00e1jak az antarktiszi Paradise-\u00f6b\u00f6lben

Fotó: Shutterstock

Hozzátette, hogy ezeknek az újonnan feltörekvő forró pontoknak a kulturális gazdagsága egyedi és izgalmas útvonalakat kínál azok számára, akik a normálistól való eltérésre vágynak.

A Virtuoso azt is felmérte, hogy a tehetős utazók milyen városokat szeretnének meglátogatni jövőre. Párizs, a 2024-es olimpia házigazdája végzett az első helyen, de Dubaj, New York, London és Firenze is nagy érdeklődésre számíthat.

Wellness

Az utazók 94%-ának fontos a wellness-élmény az utazások során, 47%-uk pedig hajlandó utazásonként 5.000-10.000 dollárt fizetni ezért. Míg a hagyományos spa kezelések és a szabadtéri, természetközpontú elvonulások a legkeresettebb élmények közé tartoznak, a tehetős utazók fokozott érdeklődést mutatnak az alvóprogramok, a kreatív és előadóművészet, valamint a fenntartható wellness iránt is.

A jelentés szerint a legnépszerűbb wellness-utazási célpontok között szerepel Mexikó, az Egyesült Államok és Európa. A Virtuoso emellett kiemelte Thaiföldet, Balit, a Fidzsi-szigetek, Izlandot és Afrikát, mint olyan úti célokat, ahol az öngondoskodás nagyon népszerű.

Ételek és borok

Nem meglepő, hogy az ételek és a borok fontos szerepet töltenek be a nyaralások tervezésében, a Virtuoso tanácsadóinak 70%-a a kulináris utazások számának növekedéséről számolt be.

A sör-, vagy szeszfőzdék meglátogatása és az utcai ételek megkóstolása áll az első helyen a kedvelt kulináris élmények között, és egyre több utazó reméli, hogy az ételeken keresztül teljesen elmerülhet a kultúrákban.

A jelentés szerint Olaszország, Franciaország és Mexikó a legnépszerűbb gasztronómiai úti célok, Portugália, Koppenhága, Horvátország és Kolumbia pedig a gasztronómiai hotspotok közé tartozik.

Fenntarthatóság

A jómódúbb turisták egyre tudatosabbak az utazásaik környezeti hatásaival kapcsolatban. A Virtuoso Luxe Report kimutatta, hogy a brit utazók 29%-a szén-dioxid-kompenzációs kezdeményezésekkel igyekszik minimalizálni a szénlábnyomát, míg 82%-uk mérsékeltebb időjárási viszonyokkal rendelkező úti célokat választ.

Ami a jótékonykodást illeti, a tehetős utazók leginkább az állatvilág védelmét, a helyi közösségeket, a földvédelmi projekteket és az öko-házakban való tartózkodást támogatják.

A katasztrófák által nemrégiben érintetteket támogatni kívánó utazók számára Görögország, Marokkó és Hawaii a legfontosabbak.

(Elite Traveler)

Nyitókép: Shutterstock