Göteborg

4 város, ami arra törekszik, hogy jobbá tegye a világot

A globális úti célok fenntarthatósági indexe összeállította azoknak az úti céloknak a listáját, amelyek egy fenntarthatóbb jövőért dolgoznak.


Mivel egyre kevesebb időnk van arra, hogy a globális hőmérséklet-emelkedést 1,5 Celsius-fok alatt tartsuk, kulcsfontosságú az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású jövőre irányuló megoldások megvalósítása. Ami az úti célokat illeti, ebben a kérdésben egyesek sokkal jobban teljesítenek, mint mások.

A legfrissebb Global Destination Sustainability Index 69 mutatót − például az újrahasznosítási arányt, a légszennyezettség szintjét, a kerékpárutak mennyiségét és a környezetbarát minősítéssel rendelkező szállodai szobák arányát – vizsgált meg, hogy kiválassza a világ leginkább fenntartható városait. Mutatjuk az öt legjobban teljesítő várost!

​1. Göteborg, Svédország

A svéd város az index első helyén áll, de Svédország második legnagyobb városa 201 és 2021 között minden évben vezette az indexet. A város 2022-ben aláírta, hogy egyike legyen annak a 100 uniós városnak, amelyek 2030-ra klímasemlegessé válik.

A város tömegközlekedésének 95%-a megújuló energiával működik, ott vannak például az elektromos buszok. Repülőtere a legmagasabb szintű tanúsítványt kapta a repülőtéri szén-dioxid-kibocsátási akkreditációs rendszerben, ami azt jelenti, hogy a repülőtér elkötelezett a szén-dioxid-kibocsátás nyomon követése, csökkentése és kompenzálása mellett; míg 10 szállodai szobájából kilencnek van környezetvédelmi tanúsítványa.

​2. Oslo, Norvégia

A lista második helyezettje − és a nyolc skandináv város közül a második, amely bekerült a top 10-be − Oslo, amelyet 2019-ben Európa hivatalos zöld fővárosának neveztek ki. Ami a közlekedést illeti, a város 270 városi kerékpárállomással, 5000 elektromos járműtöltő állomással rendelkezik, és elektromos robogókat vezetett be. A város nagy része – konkrétan 63%-a – erdő, és további 9%-át zöldterületek és városi parkok teszik ki.

A környezetkímélő lehetőségek között a városban találjuk például a Maaemo éttermet, amely fenntartható gyakorlatáért Michelin Zöld Csillagot kapott; és az olyan szálláshelyeket, mint a Thon Hotel Astoria, egy környezetvédelmi tanúsítvánnyal rendelkező olcsó szálloda, amely megújuló energiát használ.

​3. Glasgow, Skócia

A skót város az Egyesült Királyságban a legmagasabb (és összességében a nyolcadik) helyet foglalja el a Global Destination Sustainability Indexen, ahol 2016 óta minden évben az első 10-ben szerepel.

A város például 2023-ban bevezetett egy alacsony kibocsátású zónát, amely a légszennyezés csökkentése érdekében korlátozza, hogy milyen autók hajthatnak be a városközpontba. Elektromos járműtöltő állomásokat építettek, „intelligens" LED-es közvilágítást telepítettek, és a kerékpározás fellendítésére is érezhető erőfeszítéseket tettek a kerékpárkölcsönző rendszerekkel és új kerékpárutakkal.

​4. Bordeaux, Franciaország

Bordeaux-t a legtöbben a lenyűgöző építészetéről és a jól fogyasztható borairól ismerhetik, de van egy másik ok is, amiért beleszerethetünk a francia városba: a város egy fenntarthatóbb jövőre törekszik. Bordeaux nem csak a globális úti cél fenntarthatósági indexen szerepel az első 10-ben, hanem a TripAdvisoron is a harmadik legmagasabban rangsorolt fenntartható úti cél.

A városban önkiszolgáló V3-as kerékpárokkal, elektromos buszokkal, villamosokkal és még folyami járatokkal is lehet közlekedni, miközben nulla kilométeres éttermekbe és használtruha-boltokba botlunk. Bordeaux szőlőültetvényeinek mintegy háromnegyede és turisztikai vállalkozásainak egyharmada rendelkezik ökotanúsítvánnyal.

Forrás: BBC

Nyitókép: Shutterstock