Mostar, Bosznia-Hercegovina

Megvannak 2024 felfedezésre váró legjobb városai

A Lonely Planet rangsorolta a legjobb városokat, ahova jövőre érdemes ellátogatni.

A Lonely Planet Best in Travel idei rangsorán a már megszokott népszerű helyektől kezdve, mint Párizs, a kevésbé ismert balkáni helyekig, sok különleges város szerepe. Nitya Chamber, a Lonely Planet vezető szerkesztője elmondta, hogy idei választásaikkal a 2024-es utazók ösztöneit igyekeznek inspirálni és követni.

„A Best in Travel a Lonely Planet utazási inspirációjának szíve és lelke, amely az utazók lelkesedésére reagál, akik a világot autentikusan, helyi útmutatással vezetve és a fenntartható értékeket szem előtt tartva szeretnék felfedezni.”

1. Nairobi

Nairobi, Kenya

Fotó: Unsplash

Az idei rangsor élén a kenyai főváros, Nairobi áll, mely a Lonely Planet szerint a kultúra globális központja, kihagyhatatlan utazási élményekkel. Ha valaki úgy dönt, ide utazik, semmiképpen se hagyja ki a Nairobi Nemzeti Parkot, a város zsiráfközpontját és a Nairobi Nemzeti Múzeumot, ahol többet megtudhat a kenyai kultúráról és a természettudományról.

2. Párizs

A p\u00e1rizsi diadal\u00edv

Fotó: Unsplash

Párizs minden évben előkelő helyet foglal el az utazási listákon, most meg aztán pláne, hogy a francia főváros rendezi a 2024-ben olimpiát. Párizsba tavasszal vagy ősszel érdemes utazni, amikor nem tolonganak a turisták, a hőmérséklet viszont pont kellemes ahhoz, hogy felfedezzük a várost. Bár a legtöbben a Louvre-ra kíváncsiak, ha kihagynánk a sorban állást, látogassunk el ingyenes múzeumokba, például a város történetét bemutató Carnavalet-be.

3. Montreal

Montreal, Kanada

Fotó: Unsplash

A francia és a kanadai kultúra keverékét vegyítő Montreal az egyik legizgalmasabb úti cél a tengeren túl. A Lonely Planet szóvivője szerint idén az új múzeumok, a megújult látnivalók, egy folyamatosan pezsgő éttermi élet és az új közlekedési lehetőségek még több okot adnak a város felfedezésére.

Ha ott vagyunk, ne hagyjuk ki a kanadai gasztronómia egyik különlegességének számító poutine-t, ami a sült krumpli, sajtos túró és szaft eklektikus keveréke.

4. Mostar

Mostar, Bosznia-Hercegovina

Fotó: Unsplash

Mostar a Balkán egyik legszebb úti célja, melyről a Lonely Planet úgy fogalmaz, hogy felejthetetlenül festői, minaretekkel tarkított középkori óváros és a hírhedt híd ma már nem csak egynapos kirándulásra vonzza a látogatókat dinamikus művészeti, kézműves és zenei fesztiváljai miatt.

(Express)

Nyitókép: Unsplash