concrete house on cliff

5 szicíliai kisváros, ahol még tudják, mi az igazi dolce vita

Szicília a tökéletes úti cél most: még így ősz végén is kellemesen langyos az időjárás, és mindössze egy rövid repülőúttal elérhetjük. 5 gyönyörű és békés kisvárost mutatunk, ahol jókat ehetünk, és elmerengetünk kicsit két dolgos hét közt néhány napig.Trapani

trapani

Fotó: Shutterstock

A nyugat-szicíliai városon végigvonult a történelem, állt a karthágóiak, a rómaiak, a vandálok, Bizánc, az arabok és a normannok fennhatósága alatt egyaránt. A különböző kultúrák a város arculatán is nyomot hagytak, így a normann építészettől a barokkig mindenféle stílus keveredik. Rengeteg temploma közül a Sant' Agostino a 14. században épült, a jezsuita kolostor pedig a barokk pompás példája. A San Lorenzo-katedrális ékessége egy Van Dyck-festmény. Az óváros egy keskeny félszigeten fekszik, klasszikus sikátoraiban élvezet barangolni. A város mellett ma is működő sólepárló, a Saline igazi madárparadicsom, akár flamingókat is láthat az ember. A magyar turistának kihagyhatatlan Piazza Martiri D'Ungheria, vagyis a magyar mártíroknak emléket állító tér, mely felbukkant a városban forgatott Polip című maffiasorozatban.

Cefalù

cefalu

Fotó: Shutterstock

A Tirrén-tenger partján fekvő, festői szépségű kikötőjéről és bizánci mozaikokkal, négyoroszlános keresztelőkúttal díszített arab–normann székesegyházáról híres városka az egyik legkedveltebb szicíliai turistacélpont. A szűk utcák igazi középkori hangulatot árasztanak, némelyik felkanyarog a hegytetőre a szaracén várhoz, ahonnét elképesztő panoráma tárul a tengerre. A városban kőbe vájt mosodák mellett több római kori fürdő is található, a turisták persze jobban kedvelik a tengerparti strandokat: közmegegyezés, hogy ilyen adottságú homokos part sehol sincs máshol a szigeten. Cefalù hangulata persze nem csak a turistákat fogja meg, megannyi filmet is forgattak a városban, a legismertebb közülük a Cinema Paradiso.

Siracusa

siracusa

Fotó: Shutterstock

A legenda szerint Arethusza itt változott nimfává. Persze nem ettől lett a Világörökség része az ősi belváros, Ortigia, melynek fekvése valóban egyedülálló, a félsziget csúcsánál néhány hídon lehet átmenni a szigetre. Az ősidők óta itt megtelepedő kultúrák mind rajta hagyták ugyan névjegyüket, de ezekből jóval kevesebb maradt fenn két földrengés miatt, melyek után barokk stílusban építették újjá a történelmi belvárost. Apollón temploma, Arethusza szökőkútja, az ókori színházépület, s mellette a kőfejtő a Dionüsziosz füle elnevezésű üreggel, az amfiteátrum, valamint a 7. században épült katedrális szerencsére átvészelte a katasztrófákat, így az ókor rajongói számára is aranybánya a város.

Catania

catania

Fotó: Shutterstock

Már csak azért is kihagyhatatlan város, mert a repülőjáratok nagy része ide érkezik. Ám nem csak ezért érdemes rászánni néhány napot a településre, mely a legmelegebb helyek egyike Itáliában – és az egyik legszerencsétlenebb: az Etna szomszédsága több földrengéssel és pusztító lávakitöréssel járt, a 17. század végén szinte az egész város a földdel lett egyenlővé. Ezután viszont kifejlesztettek egy rendszert, melynek köszönhetően a kiömlő láva egy részét építőanyagként tudták hasznosítani. A város híres szülötte Vincenzo Bellini zeneszerző, akinek sírja a Sant'Agata-katedrálisban látható, míg a Bellini-kertek nyugodt kis oázist jelentenek a nyüzsgő városban. Érdekes látvány a lávakőből épült Ursino-kastély, a Dóm tér az elefántos szökőkúttal, az amfiteátrum és a görög–római színház.

Ragusa

ragusa

Fotó: Shutterstock

Ahogy más szicíliai városok képét, Ragusáét is a földrengések alakították: itt 1693-ban dőlt össze minden, s vallási és politikai okok miatt igazából a hegyoldalakon két város épült újjá, melyek csak 1926-ban egyesültek. A régi épületek többsége az Iblában található, délkeleti oldalán megmaradtak a bronzkori nekropolisz romjai, a belvárosi részen pedig gyönyörű barokk épületek láthatók, mint a Duomo di San Giorgio, a Santa Maria dell'Idria, vagy a Palazzo della Cancelleria. Az igazi élményt azonban a barangolás nyújtja a kis utcákon, melyek meredeken kapaszkodnak fel a hegyoldalba, s megannyi kis üzlet, étterem, cukrászda hívogatja a vendégeket.