Európa főbb nevezetességei egy képen

Európa 7 veszélyeztetett műemléke között szerepel egy magyar is

Az Europa Nostra értékes „legveszélyeztetettebb műemlékvédelmi programja” idén 10 éves, és ezzel az újabb listával, melyben Európa 7 legveszélyeztetettebb látnivalóját nevezik meg, azt próbálják hangsúlyozni, hogy a program küldetésének célja, hogy rávilágítson azokra az örökségi helyszínekre, amelyeket az elvesztés vagy a pusztulás veszélye fenyeget. Sajnos egy magyar helyszín is a listába került.


Kortrijk vasútállomás (Belgium) 

1944-ben Kortrijk első vasútállomását súlyos bombázás érte, mely teljesen elpusztította akkor. Az állomás újjáépítése az Expo 58 stílusát követte, a neoklasszikus és a kortárs elemek közötti ellentétet. Sajnos azonban most egy új veszély fenyegeti, méghozzá az, hogy lebontják egy új állomás kialakítása miatt. A helyi közösség a bontás ellen és ennek az építészeti műemléknek a fenntartható fejlődéséért tüntet.

Partisan Memorial Cemetery, (Mostar, Bosznia-Hercegovina)

A Balkán egyik legnagyobb antifasisza emlékműve a Partisan Memorial Cemetery. Az 1965-ben Mostar városában épült temetőben mintegy 700 sírkő található a jugoszláv partizánmozgalom szabadságharcosainak sírjeleként. Az emlékhely azonban a régió egyik legjobban vitatott örökségi helyszínévé vált, emiatt 2022. júniusáig többször is vandalizmus érte, ami széleskörű elítélést váltott ki.

Csakvinji erőd (Zugdidi, Grúzia) 

Kr. e. 2. és 5. század között építették a Zugdidi városában található Csakvinji erődöt, és egészen a 18. századig használatban volt. Az erőd több mint két évszázadon át elhagyatottan állt, és az időjárás viszontagságainak volt kitéve.

Nővérek Háza Együttes (Kleinwelka, Németország) 

Az egykori morva településen, Kleinwelkaban található, a 18. század közepén épült Nővérek Háza Együttes is felkerült a listára, mert sajnálatos módon a 20. századra hanyatlani kezdett.

A bérlők az alacsony lakhatási színvonal miatt elköltöztek. Azóta az elhagyott épületek pusztulni kezdtek. A helyreállítás után ez az épületegyüttes a helyi történelmet mesélhetné el, és örökségi teret biztosítana a helyi, regionális és határokon átnyúló jelentőségű társadalmi tevékenységek számára.

Memento Park (Budapest, Magyarország) 

Az 1993-ban megnyitott történelmi múzeum, a Memento Park oktatási központ és művészeti terület is. Itt nyugszanak azok a szobrok, amelyek 1945 és 1989 között a kommunista ideológiát szimbolizálták Budapest utcáin.

A parkot 2007 óta egy gazdasági szervezet működteti és tartja fenn, egy közhasznú alapítvány támogatásával. Az üzemeltetők vállalják az általános karbantartást, de a bevétel nem elegendő a szakszerű állagmegőrzésre.

Sveti Stefan kultúrtáj (Paštrovići, Montenegró) 

Ez a 15. századi erődített város a Paštrovići régió kulturális és közigazgatási központjaként épült. Sveti Stefan 1,2 hektáros szigetét - kőházakkal, templomokkal, utcákkal, sikátorokkal, terekkel és kertekkel - egy alacsony híd köti össze a szárazfölddel, a Miločer Park közvetlen közelében.

A montenegrói turizmus és ingatlanfejlesztés azonban veszélyezteti ezt a történelmi emlékhelyszínt is.

Bistricai vízimalmok, (Petrovac na Mlavi, Szerbia) 

A 19. és a 20. század közepén létrejött történelmi malmok egyedülálló komplexuma a gabona őrlésére és a szövetek sodrására készült. Azonban az elhagyatottság és a zord időjárásnak való kitettség miatt komoly pusztulás fenyegeti őket.


A 7 kiválasztott helyszín jogosult az Európai Beruházási Bank (EBB) örökségvédelmi támogatására, amely helyszínenként 10 000 eurót kap, hogy segítse a veszélyeztetett helyszínek megmentéséhez hozzájáruló, elfogadott tevékenység végrehajtását.


Nyitókép: Shutterstock

(The Mayor)