Amszterdam házai a folyó partján

Az egyik legrosszabb hírű európai város, de van egy teljesen más oldala is

Amszterdam Európa egyik leglátogatottabb városa, 800 000 fős lakossága évente akár 20 millió turistát is fogad. Világszínvonalú múzeumai, szép zöldterületei és nyugodt vízi útjai ellenére azonban Európa legliberálisabb bulifővárosaként is ismert.


Amszterdamban új intézkedéssorozatot vezetnek be, hogy fenntartsák az amszterdami életminőséget, miközben igyekeznek megakadályozni a kellemetlenségeket okozó turizmust. A városvezetés júliusban kitiltotta a sétahajókat a városközpontból, hogy megakadályozza a túlzott turizmust a legnépszerűbb területeken.

Emellett májusban megtiltotta a kannabiszfogyasztást a vöröslámpás negyedben, valamint „távolmaradási” digitális kampányt indított, amely a 18 és 35 év közötti brit férfiakat célozza meg, hogy megpróbálja megfékezni a drogok, az alkohol és a szex miatt érkező látogatókat.

„A látogatókat továbbra is szívesen látjuk, de nem akkor, ha rosszul viselkednek és kellemetlenséget okoznak”

– mondta Sofyan Mbarki alpolgármester egy nyilatkozatban.

Sok helybélinek is elege van a zavaró turistákból és a végtelen tömegből, és a lakosok fotóit ábrázoló hirdetőtáblák már emlékeztetik a látogatókat: „Itt élünk”.

A holland főváros persze mindig is sokkal több volt, mint egy hely, ahol el lehet lazulni. Íme, hogyan élvezhetjük ki Amszterdam legjavát olyan kreatív és fenntartható tevékenységeken keresztül, amelyek mind a látogatók, mind a helyiek számára előnyösek.

A helyiek szerint egy sör elfogyasztása és borrelhapjes (sült rágcsálnivaló) elfogyasztása az egyik legautentikusabb amszterdami élmény, amit csak átélhetünl. A bruin café-k (barna bár) olyan történelmi ivóhelyek – mint például a Café de Druif, amely nagyjából 400 éve szolgálja ki a helyieket – hangulatos, hagyományos hangulatot árasztanak. A bruin café (barna bár) elnevezés a barna paneles belső térre utal, amely minden kocsmában közös, és még egy növekvő mozgalom is létezik a klasszikus díszítésük védelmére.

Kerékpártúrák és környező városok

Hollandia, különösen Amszterdam, a világ egyik legbiciklibarátabb úti célja. A városnak nagyjából 400 km kerékpárútja van, és még mindig újabbakkal bővül, mivel az emberek többsége kerékpárral jár iskolába vagy munkába. A kerékpározás nem csak az aktivitást szolgálja, hanem a város megismerésének fenntartható módja is.

Stephan Van Der Meer, a Mike's Bike Tours tulajdonosa szívesen viszi el a látogatókat kerékpározni olyan kevésbé ismert útvonalakra, amelyek Amszterdam egy másik oldalával lepik meg őket. Egyik kedvenc útja az Amszterdam Noordban található NDSM rakpartra vezet, egy olyan környékre, amely egykor hajógyár volt, ma pedig hemzseg az utcai művészettől, performanszművészektől, szabadtéri piacoktól és helyi árusoktól.

„Ez egy nagyon kreatív, más terület, mint Amszterdam aranyos, gyönyörű belvárosa.”

Bár Van Der Meer vegyes érzéseket táplál a város új idegenforgalmi politikájával kapcsolatban, elmondta, hogy alig várja, hogy együtt dolgozhasson a kormánnyal, hogy lássák, sikerül-e egy kicsit jobban szétszórni az embereket... hogy Hollandia más részeit is megmutathassák. Amszterdam közelében több olyan kerékpáros város is van, amelyek meglátogatását Van Der Meer ajánlja, köztük szülővárosa, Gouda és Utrecht.

Múzeumok és galériák

Amszterdam számos világszínvonalú múzeumáról és galériájáról híres. Bár az emberek hónapokkal előre lefoglalják jegyeiket a mindig népszerű Anne Frank Házba vagy a Rijksmuseumba, a város rengeteg kevésbé zsúfolt látnivalónak is otthont ad. A Museum Van Loon például egy megőrzött 17. századi csatornaház, amelyben kortárs művészeti kiállítás látható.

Amszterdam néhány legnagyobb múzeumával ellentétben a Museum Van Loon nagyon intim, nagyon személyes élményt nyújt Gijs Schunselaar, a múzeum igazgatója szerint. A látogatókat kellemesen meglepi az otthonos légkör, amikor a ház történelmi szobáit és kertjeit járják be.

Schunselaar hozzátette, hogy Amszterdam számos, a járatlan ösvényen kívül eső látnivalójának bejárása lehetőséget ad a látogatóknak arra, hogy lelassuljanak és megtapasztalják a kultúrát, amelyet egy legénybúcsú vagy egy pörgős hétvégi látogatás során figyelmen kívül lehet hagyni.

„A turizmusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, de nyilvánvalóan szeretnénk minél több turistát fogadni a múzeumban, hogy élvezzék a gyűjteményt és a kínálatunkat. Minden a megfelelő egyensúly megtalálásán múlik”.

Kelly Schenk, a Rijkmuseum sajtóreferense szerint Amszterdamban sok más kedves múzeum is található, például az OSCAM, a Zsidó Múzeum, a Museum Van Loon és a Museum Het Schip. Ezek mindegyike más-más oldalát, és Amszterdam történelmének más-más részét mutatja be.

Még több galériát fedezhetünk fel, ha egynapos kirándulásokat teszünk Amszterdamból. Schenk az otterlói Kröller-Müller Múzeumot ajánlja, amely a világ egyik legnagyobb Van Gogh-gyűjteményével rendelkezik és egy fantasztikus szoborkerttel. Ezenkívül a rotterdami Boijmans van Beuningen Depot az első nyilvánosan hozzáférhető műkincsraktár.

Amszterdamban több mint 30 park és kert található szerte a városban, így könnyű zöld területet találni. Az Amsterdamse Bos (Amszterdami erdő) a város legnagyobb rekreációs területe, több mint háromszor akkora, mint a manhattani Central Park. A látogatók kerékpárt vagy kenut bérelhetnek, a gyerekeket játszóterekre vihetik, megnézhetik a kecskefarmot vagy villamosozhatnak. Emellett nyitott színháza a nyári előadások teljes programja várja a látogatókat.

(BBC)

Nyitókép: Shutterstock