Eiffel-torony, Párizs

5 tipp, ha úgy döntenél, idén egyedül fedezed fel Európát

A koronavírus-világjárvány miatt egyelőre korlátozottak a lehetőségeink, ha utazásról van szó, ettől függetlenül lehetünk optimisták és tervezhetünk. Az viszont már más kérdés, hogy lesz-e valaki a mikrokörnyezetünkben, aki hasonlóan vállalkozókedvű, így a végén lehet, hogy egyedül kell útnak indulnunk. Ez szintén ne szegje kedvünket, hiszen a szólóutazások is lehetnek fantasztikusak, főleg, ha betartunk pár szabályt. Mutatjuk, mire gondolunk!


1. Felesleges túltervezni

Ha a barátainkkal, családtagjainkkal utazunk, nem árt – főleg, ha mindenki igényeit figyelembe vesszük –, ha jó előre eltervezzük a napi menetrendeket. Egyedül utazva viszont erre nem lesz szükségünk, sőt kifejezetten ajánlatos elkerülni a túltervezést. Használjuk ki, hogy nem kell másokhoz alkalmazkodni, és fedezzük fel tervek nélkül a várost.

2. Turisták vs. helyiek

Sétálunk a városban és egyszer csak meghalljuk, hogy egy asztalnál brit akcentussal beszélgetnek az emberek. Na, ez az a hely, ami nem nekünk való, ők ugyanis valószínűleg szintén turisták. Ha úgy döntünk, egyedül fedezzük fel a Európa legszebb városait, érdemes inkább a helyiekkel összebarátkoznunk, ők lesznek ugyanis azok, akik a legeldugottabb csodákat is megmutatják nekünk.

3. A vacsorára tartogassuk magunkat

Pablo Merchán Montes/Unsplash

Általában igaz, hogy a kontinens legszebb városaiban nehéz asztalfoglalás nélkül jó éttermekben vacsorázni – legalábbis, ha társaságról van szó. Egyszemélyes asztalok szinte mindenhol vannak, így felesleges napközben sokat ennünk, a hangulatos Szajna-parti vacsora ugyanis csak ránk vár.

4. Mindig gondolkodjunk előre

„Kihez szólhatok hozzá? Melyik utcába mehetek be? Mi történik, ha eltévedek?"

– ilyen, és ezekhez hasonló kérdések sűrűn megfordulnak a fejünkbe, ha szólóutazáson gondolkodunk, pontosan ezért érdemes mindig felkészültnek lennünk.

  • sose induljunk el addig, amíg telefonunk nincs feltöltve;
  • legyen nálunk mindig készpénz;
  • és mindenképp töltsünk le egy taxis applikációt!
Ha mégis segítségre lenne szükségünk, keressünk egy párt és tőlük kérjünk segítséget.

5. Kerüld a turistalátványosságokat

Ha nem sikerül összebarátkoznunk egyetlen helyivel, akkor sincs gond, hiszen egyedül is felkereshetjük az adott város turistáktól mentes kincseit. Kérdezzünk meg egy-egy helyit, ők hova járnak szívesen, és induljunk el egyedül.