Négytagú család száll le a repülőgépről

Az első dolog, amit meg kell tenned, amikor leszállsz a repülőgépről

A szakértő szerint ez legyen az lépés, miután leszálltunk a repülőgépről, különösen a hosszú távú járatokon.

Gyakran előfordul, hogy a nyaralók a repülőgépről leszállva az első dolguk, hogy megnézik a szállodai szobát, a medencét, a bárt vagy a helyi környezetet. Egy szakértő szerint azonban egy öngondoskodó bőrápolási rituálénak kellene elsőbbséget élveznie a repülés után.

Bruce Green okleveles vegyész és az SOS Serum Skincare alapítója azt javasolta, hogy az utasok a repülés után a lehető leghamarabb ugorjanak a zuhany alá.

Amellett, hogy lemossuk a repülés közbeni fáradt érzést, azt javasolta, hogy a repülőgépen uralkodó körülmények kissé undorítóak, és akár veszélyesek is lehetnek.

„A repülőgépeknek saját mikrobiomjuk van, amely többnyire emberi bőrből áll, mivel folyamatosan vedlünk, és elég sokáig ülünk a repülőgépen. Bár a repülőgépeket megtisztítják, hogy használhassuk, tanulmányok kimutatták, hogy a baktériumok és vírusok napokig élhetnek a kartámaszokon, az öveken, az ablakredőnyökön, a tálcás asztalokon, a WC-kilincseken és más helyeken.”

A szakértő azt javasolta, hogy a repülés utáni mosakodás fontos a hosszú távú járatokon, de a rövidebb utaknál valamivel kevésbé.

„Ha rövid távú járatról szálltunk le, nem biztos, hogy aggódnunk kell emiatt, hiszen ugyanolyan mértékben leszünk kitéve a szennyeződéseknek, mint egy irodaházban. De ahogy a repülőutak hosszabbak lesznek, a bőrön lévő mikrobák elszaporodhatnak, és ez egy kicsit büdös lehet. Ha véletlenül olyan baktériumokat vagy gombákat veszel fel, amelyek nem a sajátjaid, az viszketéshez és dudorokhoz vezethet a bőrön és a fejbőrön.”

A repülés utáni zuhanyzás elhanyagolása azonban tönkreteheti mindezt azzal, hogy olyan baktériumokat juttat az új helyiségbe, amelyek nem a sajátjaink – magyarázza Green.

„A szappannal és hajsamponnal történő zuhanyozás azonban eltávolítja az esetlegesen felvett baktériumokat, valamint csökkenti a saját, idővel elszaporodott baktériumok szintjét. A repülés utáni zuhanyzás valószínűleg jó dolog, függetlenül a repülés hosszától, már csak azért is, hogy a fedélzeten való bezártság után tiszta érzést érezzünk.”

(Express)

Nyitókép: Shutterstock