A sarki fény

Űrhajósok gyönyörű fotókon mutatják be, hogyan néz ki a sarki fény az űrből​

A sarki fény látványa sosem okoz csalódást, viszont van egy hely, ahol még különlegesebb, mint máshol. Az utóbbi időben akkora napkitörések történtek, hogy a jelenség még az űrben, a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén is látható volt. Így néz ki felülről bolygónk leggyönyörűbb fényjátéka.


Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy az égbolt sosem teljesen sötét. Amennyiben a fényszennyezettséget és a csillagok ragyogását is kivennénk a képből, akkor is lenne egy kis fényesség, ami kiemelné az eget. Az északi és déli sarkköröknél ez még látványosabb, viszont ez egy teljesen különböző fényjáték, mint amit máshol észlelhetünk.

Sarki fény akkor keletkezik, amikor a napszélből származó részecskék a Föld mágneses terébe csapódnak. A hatások következtében ezek az elemek az északi és a déli pólusokhoz jutnak, ahol a felső légkörbe zúdulnak. Ez a folyamat adja a látványos, zöld fényeket.

A napszéltől és annak hatásaitól nem kell megijedni, hiszen a Földön többnyire egyáltalán nem lehet észlelni őket. Egyetlen jelük csupán a sarki fény, illetve nagyobb napviharok esetén kár eshet bizonyos elektronikai berendezésekben. Szerencsére ekkora nagyságú lökésekre a közeljövőben nem kell számítani.

A Nap viszont az utóbbi néhány évben egy nagyon aktív időszakon megy keresztül. A folyamatos szelek következtében a sarki fény sokkal látványosabb, mint általában, és persze nem csak a bolygónkon. Több száz kilométerrel a fejünk felett, a Nemzetközi Űrállomáson kutató asztronauták is szemügyre vehették a nem mindennapi jelenséget. Erről felvételt is készítettek, amit a csillagászat kedvelői nagy örömmel fogadtak.

A felvételt Josh Cassada, a NASA és Koichi Wasada, a Japán Űrkutatási Ügynökség űrhajósók készítették.

Tudtad, hogy nem csak a Földön létezik sarki fény? Kapcsolódó cikkünkből megtudhatod, hogyan néz ki más planétákon.

Nyitókép: Unsplash/Sami Takarautio

Forrás: ScienceAlert