A HeroRats projekt elképzelése a betanított patkányokról

Hátizsákos rágcsálók mentenék a földrengések túlélőit

Egy új projekt szakemberei patkányokat képeznének ki annak érdekében, hogy mikrofonnal és nyomkövetővel felszerelt táskájukkal segítsenek a földrengések miatt csapdába esett embereknek. A munkálatok már megkezdődtek, így nemsokára akcióban is bevethetők lesznek a kis rágcsálók.


Bár a kutyákról köztudott, hogy képesek érzékelni a szeizmikus hullámokat és megtalálják a bajbajutottakat, a patkányokat ezzel szemben méretük miatt választották a feladatra. A szakemberek elképzelései szerint a rágcsálók hátára egy apró hátizsákszerű felszerelést rögzítenének, így egy mikrofont és egy nyomkövetőt tudnának bejuttatni a romok alatt rekedt személyekhez.

Mindennek köszönhetően egyszerűbben meg tudnák találni a túlélőket a mentőcsapatok, valamint kommunikálni is tudnának az áldozatokkal. A projekt a HeroRats — Hős Patkányok — nevet kapta és a skóciai Glasgowból származó Dr. Donna Kean vezeti, aki az elmúlt egy évben Tanzániában dolgozott az APOPO nonprofit szervezetnél a projektért

Az eddigi kutatások meglepő módon azt bizonyítják, hogy az ápolatlannak titulált állatok valójában sokkal higiénikusabbak, mint azt elsőre gondolják az emberek. Emellett gyorsan is tanulnak, hiszen nagyjából két hét leforgása alatt megtanulják a feladatukhoz szükséges parancsokat.

„A patkányok képesek lennének bejutni a kis helyekre, hogy eljussanak a romok közé temetett áldozatokhoz. Még nem voltunk valós helyzetben, viszont van egy próbatörmelék helyszínünk. Ha megkapjuk az új hátizsákokat, akkor tudni fogjuk, hogy hol van a patkány a székhelyünkhöz képest. Mindemellett lehetőségünk van arra, hogy a patkányon keresztül beszéljünk az áldozatokkal"

— olvashatjuk Kean szavait a Times Now cikkében.

Miként történik a betanítás?

A tenyészpárokat a korábbi teljesítményeik alapján párosítják össze, majd az újszülötteket zavartalanul az anyjuk mellett hagyják. Ezt nagyjából négy-öt héten keresztül teszik így, ezt követően pedig megkezdik a szocializálásukat. Folytatásként a szakemberek óvatosan megismertetik a fiatal rágcsálókkal a szagokat, a látványt, valamint a hangokat és egyéb környezeti behatásokat.

Tízhetesen áttérnek az alapvető klikker-tréningre, amely során pozitív megerősítést társítanak adott cselekvéshez és hanghoz. Végezetül a motivált patkányok megkezdhetik a jövőbeli feladatuk tényleges tanulását.

Nyitókép: Twitter/APOPO Science