Shakira az Elvis című film vetítésén a 75. éves cannes-i filmfesztiválon 2022. május 25-én

Állítólagos adócsalás miatt áll bíróság elé Shakira

A Grammy-díjas énekesnő egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy Spanyolországban bíróság elé álljon a spanyol államkincstár ellen elkövetett állítólagos adócsalás miatt.

A spanyol ügyészek azt állítják, hogy Shakira 2012-2014 között nem fizette be a személyi jövedelem- és vagyonadót, amelynek jelenlegi becsült összege mintegy 15,8 millió dollár, amit az énekesnő tagadott, írja a CNN.

Shakira a hónap elején az Elle magazinnak adott interjújában hamisnak nevezte a vádakat.

„Mindent kifizettem, amivel szerintük tartoztam, még mielőtt pert indítottak volna ellenem. Szóval a mai naptól fogva nullával tartozom nekik”

– nyilatkozta a lapnak.

A spanyol hatóságok azt állítják, hogy az énekesnő 2011 és 2014 között évente több mint 183 napot élt Spanyolországban, de Shakira ezt az Elle-nek adott interjújában tagadta. Ügyvédei azt állították, hogy ez idő alatt az elsődleges tartózkodási helye a Bahamákon volt.

„Shakira és csapata úgy véli, hogy ez az ügy a jogai teljes megsértését jelenti, mivel mindig is kifogástalan magatartást tanúsított, mint ember és adófizető, és a kezdetektől fogva, még a büntetőeljárás előtt is teljes hajlandóságot mutatott arra, hogy minden nézeteltérést megoldjon”

– mondta Shakira szóvivője júliusban egy nyilatkozatban, miután nem sikerült megegyezni az ügy rendezéséről.

Az ügyészek nyolc év börtönbüntetést és pénzbüntetést kérnek, ha Shakirát elítélik.

Nyitókép: Getty Images / Lionel Hahn