sharon stone az elemi osztonben

Nemcsak Sharon Stone fehér miniruhája volt botrányos, de az is, miért kellett megtartania

Nemcsak Sharon Stone, de az a botrányosan rövid, fehér ruha is bevonult a filmtörténetbe, és égett bele férfiak millióinak fantáziájába. Stone most egy interjúban elmesélte, miért volt fontos számára, hogy hazavihesse a szekrényébe az akkor még jelentéktelennek gondolt ruhadarabot.


Márciusban lesz harminc éve, hogy bemutatták az Elemi ösztönt Sharon Stone és Michael Douglas főszereplésével. Remek thrillerként vonult be a filmtörténetbe. Azonban van egy jelenete, amely körbejárta az egész világot, és még azok is ismerik, akik a filmet egyáltalán nem látták: amikor az őt kihallgató rendőrök előtt ül keresztbe tett lábbal, majd mikor megcseréli a lábait, mindenki számára egyértelművé válik, hogy Stone karaktere nem visel alsóneműt. Maguk a készítők sem gondolták akkor, hogy a jelenet ekkorát fog szólni, hiszen mi ez ahhoz képest, hogy Stone halálra döfköd egy férfit szeretkezés közben egy jégvágóval?

Arcpirító különbségek

Aztán eltelt harminc év, és mindenki már csak Sharon Stone miniruhájára és a filmtörténet legszexibb lábkeresztezésére emlékszik. Néha még a másik főszereplőt, Michael Douglast is elfelejtjük, pedig 1992-ben még bőven ő számított a nagyobb sztárnak: olyannyira, hogy Stone bevallása szerint míg Douglas 14 millió dollárt keresett a filmmel, Sharon Stone csak 500 ezret, ami elképesztően nagy különbség, hát ha még azt is nézzük, hogy ezért a pénzért a színésznőnek még a nemi szervét is meg kellett mutatnia. Hollywood már csak ilyen, bár javult a helyzet azóta valamelyest, köszönhetően annak, hogy több híres színésznő tette nyilvánossá az összegeket, ha hasonló atrocitás érte, az egyenjogúság még mindig távol van.

Érintetlenül a gardróbban

Épp az alacsonynak számító fizetése miatt tetette bele Sharon Stone a szerződésébe, hogy hazaviheti a karaktere által viselt ruhákat. Okos kiegészítés, tekintve, hogy gyakran viselnek drága holmikat a felvételeken, ráadásul a film sikere esetén ezek később még sokat érhetnek. Valószínűleg elképesztő összegeket ajánlanának a szekrényében lógó legendás fehér, garbónyakú miniruháért is, mely a forgatás óta teljesen érintetlen állapotban van, a színésznő ugyanis letörte véletlenül a ruhazsák cipzárját, így nem is tudja kinyitni azt.

A ruhát Ellen Mirojnick, a film kosztümtervezője álmodta meg erre az alkalomra. A jelenet célja az volt, hogy Stone karaktere, Catherine a kihallgatáson egyetlen nőként ledominálja a vele szemben ülő, elvileg hatalmi pozícióban lévő férfiakat.

"A film egy thriller volt, mi pedig megállítottuk az akciót, hogy azt nézzék, ahogy egyhelyben ülök egy székben, szóval azt gondoltam, annak az esélye hogy bárkit is érdekelne, nulla esélye volt."

– mondta Stone, és milyen rosszul gondolta!

Persze, a jelenet nem épp a legkonszenzusosabb módon jött létre: a rendező megkérte Stone-t, távolítsa el az alsóneműjét, mert a fehér túlságosan visszaveri a fényt. Az operatőr is biztosította, hogy nem látszik majd semmi. Ehhez képest akkor tudatosult csak benne, hogy mekkorát villant a jelenetben, amikor már készen volt a film. Úgy gondolja, azért nem szóltak neki az elején, mert nem akarták, hogy valami ismeretlen színésznőcske hisztizzen, és elrontsa nekik ezt a jelenetet. Most már ő sem változtatna a jeleneten, de sokáig tartott elfogadnia magában, hogy akarata ellenére mindent kipakolt.

És a híres villantás:

Nyitókép: Sony Pictures