A Radian nevű űrkutatási startup terve

Megreformálhatja a személyszállító űrutazást ez a startup

Egy amerikai székhelyű startup azt tervezi, hogy feltalálja a világ első űrrepülőgépét, amivel akár olyan egyszerűen ki tud majd utazni az átlagember is az űrbe, mintha egy egyszerű repülőútra indulna egy távolabbi helyszínre. A tervezés még korai fázisban jár, de jó eséllyel teljesen megváltoztathatják az eddigi gondolkodást az űrutazással kapcsolatban.


A NASA utolsó űrsiklóprogramja nagyjából tíz évvel ezelőtt fejezte be a küldetését, azóta pedig minden űrprogramhoz csupán rakétákat fejlesztenek csakúgy, mint a SpaceX, amely az újrafelhasználható rakétáival újraértelmezte a teljes iparágat.

A Luxurylaunches cikke szerint mindezek mellett több cég is dolgozik olyan űrrepülőgépeken, melyek használatával egyszerűvé lehetne tenni az emberek kiutaztatását. Ilyen vállalkozás a Washington állambeli Radian nevű startup, amely az SSTO névre keresztelt űrhajó megépítésén munkálkodik. Ez a jármű a tervek szerint képes lesz csak hajtóanyagokat és folyadékokat alkalmazni, mellette pedig nem lenne szükség elhasználódó tartályokra és hajtóművekre.

A projekt társalapítója Livingston Holder, aki a vállalat indítása előtt a Boeingnél volt programvezető, ahol az újra felhasználható űrrendszerekre összpontosított. 1980-ban részt vett az amerikai légierő űrrepülési mérnöki programjában, szóval egyértelműen esélyes arra, hogy találmányával egy új nézőpontra világítson rá az űrutazás világában.

A tervek szerint a fedélzeten öt ember és akár két és fél tonna rakomány férhet el, valamint a kilövési metódus úgy működhet, mint a hétköznapi repülőgépeknél. A kifutópályákon landolhat és onnan szállhat fel, mindennek tetejében pedig a tervezők elképzelései alapján a teljes átfutási idő maximum 48 órát vehet igénybe két indítás között.

A cég még nem nyilatkozott arról, hogy mikorra készül el a modell, viszont remélik, hogy minden a tervek szerint alakul majd, valamint 2030-ra földkörüli pályára állíthatják az innovatív járművüket.