A csontjaid soha többé nem lesznek a régiek szülés után

A csontjaid soha többé nem lesznek a régiek szülés után

Egy nő áldozatok sokaságát hozza meg, mikor eldönti, hogy gyermeket vállal. Az egyik ilyen áldozat pedig a csontjai épsége, ami egy új tanulmánynak köszönhetően kiderült, mekkora kárt szenved a terhesség során.


Egy új, makákókon végzett kutatás szerint a terhesség maradandó nyomot hagy a csontszerkezeten. Szülés után ugyanis a nőstény makákók csontjaiban jelentősen alacsonyabb volt a kalcium, foszfor, és a magnéziumkoncentráció, mint azokéban, akik még nem éltek át terhességet.

Bár a tanulmány nem embereket vizsgált, az eredmények mégis segítenek felvilágosítani minket arról, hogy a főemlősök csontvázszöveteiben általában hogyan hagy nyomot a várandósság.

Azt már tudjuk, hogy a csontsűrűség a korral, különösen a menopauza után csökken, azonban azt kevesen tudják, hogy életünk során számos tényező hagy rajta nyomot. A betegségek, a táplálkozás az éghajlat és a terhesség is maradandó nyomot hagyhat a meszes szövetekben.

Az emberi terhesség során az anya szervezete valóban kivonja a kalciumot a csontokból, így egy időre csökken a csontváz tömege, felépítése és sűrűsége.

Szülés után pedig a szoptatás is nagyban befolyásolja a csontokat. Ilyenkor az anya csontjaiból a kalcium a véráramba kerül, hogy vitaminban gazdag tejet tudjon előállítani. Az ekkor elveszett ásványi anyagok könnyen helyreállnak a szoptatás megszűnésével.

„Kutatásunk azt mutatja, hogy a csontváz már a termékenység megszűnése előtt is dinamikusan reagál a reproduktív státusz változásaira"

mondja Paola Cerrito antropológus a New York-i Egyetemről.

„Ráadásul ezek az eredmények újra megerősítik, hogy a szülés milyen jelentős hatással van a női szervezetre - egész egyszerűen a szaporodás bizonyítékai egy életre bele vannak írva a csontokba".

Nyitókép: Unsplash