Hajjal teli kefét tartó női kéz

A szülés utáni hajhullás természetes, de kellemetlen probléma

Sokakat teljesen váratlanul ér a szülés utáni hajhullás, pedig nagyon gyakori problémáról van szó.

Okok

Csak azért, mert a szülés utáni hajhullás természetes, nem jelenti azt, hogy nem stresszes, szerencsére azonban átmeneti.

A szülés utáni hajhullás a szülő nők körülbelül felét érintő probléma. A várandósság alatt a szervezet ösztrogén- és progeszteronszintje hatalmas mértékben megemelkedik – mintha majdnem 100 fogamzásgátló tablettát vennénk be egy nap alatt –, majd a szülést követő három napon belül a hormonszint visszaesik a normál alapszintre (egyes esetekben alacsonyabbra).

Ez a hirtelen ösztrogénszint-csökkenés hatására a szőrtüszők a hajnövekedés telogén, azaz nyugalmi fázisába lépnek, ahol a tüsző általában leállítja a hajnövekedést, és elkezd hullani.

A szülés utáni hormonszint csökkenésével egyes nők teste stresszhelyzetbe kerül, melynek egyik hatása lehet a hajhullás, ez pedig befolyásolja a hajnövekedés fázisait.

Átlagosan naponta körülbelül 100 hajszálat veszítünk, azonban a várandósság után akár napi 400 hajszál kihullását is tapasztalhatjuk. A szülés utáni hajhullás általában a szülés után körülbelül négy hónappal a legrosszabb, a szervezetben lévő oxitocin és progesztin szintjének csökkenése miatt, és a szülés után akár egy évig is fennállhat.

Ha hosszabb ideig tartó, túlzott mértékű hajhullást tapasztalunk, érdemes felkeresni egy orvost vagy trichológust.

A terhesség és szülés után változások tapasztalhatók a hajszerkezetben és a hajtípusban. Egyesek, különösen a vékonyszálú vagy göndör hajúak azt vehetik észre, hogy a tincsek göndörödnek, vagy megváltozik a haj nedvességmegtartó képessége. Ennek oka, hogy a hajszálak érzékenyek, és az oxitocinban bekövetkező változások hajlamosak befolyásolni a nedvességtartalmat.

Az egyenes hajúaknál a genetika miatt a terhesség után begöndörödhetnek a tincseik, fordítva azonban ez nem tapasztalható, mivel az egyenes haj génje recesszív, így a göndör haj nem fog kiegyenesedni. A göndör haj génje nem teljesen domináns azonban, és a terhesség aktiválhatja ezt a gént.

Kezelés

Bár a szülés utáni hajhullást teljesen megszüntető kezelésről egyelőre nem tudni, több módszerrel is enyhíthető a probléma. Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás alapvető fontosságú. Mivel a haj a keratin nevű fehérjéből áll, ezért fontos az elegendő fehérjében gazdag ételek fogyasztása.

Emellett a vas, a cink, a B12-vitamin és a biotin is fontos az egészséges hajnövekedéshez, valamint az alvás és a stresszkezelés is alapvető fontosságú a mentális egészség szempontjából.

Hajápolás

Érdemes csökkenteni a heti hajmosások számát, valamint a hajmosó kefe használata is ajánlott, hogy ne gyakoroljunk túl nagy nyomást a hajhagymákra. Vezessük be emellett a 15 perces fejbőrmasszázst, amely a szükséges stimulációt biztosítja és eltávolítja a nem kívánt felhalmozódásokat a fejbőrről.

Használjunk gyengéd, kímélő samponokat és hidratáló kondicionálókat, kerüljük a hajformázó eszközök használatát és a szoros frizurákat, mivel a hajhagymák törékenyek és könnyen sérülnek.