Megdöbbentő adatok: ennyi T-Rex élhetett egykor a Földön

Megdöbbentő adatok: ennyi T-Rex élhetett egykor a Földön

Egy szakember érdekes projektbe vágta a fejszéjét: megbecsülte, hány Tyrannosaurus rex élt egykor a Földön.


Egy nemrégiben megjelent számítás szerint akár 1,7 milliárd T.rex is élhetett a Földön, mielőtt szerencsétlen módon kihaltak volna.

Bár az 1,7 milliárd egy kifejezetten nagy szám, ez mintegy 800 millióval kevesebb az előző, 2021-es tanulmány becslésénél.

Nagyon úgy tűnik, hogy ez az újabb elemzés jóval megalapozottabb, ugyanis a legfrissebb régészeti és egyéb információkon alapul.

Ez is érdekelhet: A dinoszauruszok már az aszteroida becsapódása előtt eltűnhettek

Az én modellemmel ellentétben a generációs idő, valamint a korábbi modell alapján számított várható élettartam, bruttó szaporodási arányok és az egyedek reprodukciós értékei mind erősen ellentmondtak a T. rex és más theropodák biológiájáról alkotott jelenlegi ismereteinknek. Az értékeik szintén nem egyeztek a ma élő nagy hüllők, madarak és emlősök értékeivel. A korábbi modell mindezen hiányosságai a T. rex és más kihalt fajok egyéni és populációs jellemzői szempontjából az én modellemmel történő értékelésének kedveznek

– írja Eva Griebeler evolúciós ökológus a németországi Mainz-i Johannes Gutenberg Egyetemről.

Griebeler 23 különböző, hüllők, madarak és emlősök között élő faj adatai alapján tesztelte a modelljét, és azt találta, hogy a korábbi becsléshez képest elég pontosan megjósolta a populációk számát. Ez azt sugallja, hogy a Tyrannosaurus rex esetében is működnie kell.

Kifejezetten biztató, hogy a 2021-es becslés mögött álló egyik szerző, a Kaliforniai Egyetem, Berkeley paleontológusa, Charles Marshall is egyetért az új tanulmány számaival: a szakember a Live Science-nek elmondta, hogy a legújabb számadat „reálisabb".

A vizsgálat sok egyéb mellett arra is rávilágít, hogy a T. rex maradványainak elenyésző százalékát találták meg a régészek. Annak az oka, hogy ezekre a példányokra miért nem bukkantak még rá, egyelőre ismeretlen.

Griebeler szerint a modellje – amely a maximális élettartamra, az ivarérettségi korra és a maximális éves utódszámra fókuszál – más kihalt fajok populációinak becslésében is sokat segíthet.

Forrás: Science Alert

Kép: Shutterstock