A Jurassic World: Világuralom egyik jelenete

Mekkora volt valójában a Jurassic World legújabb csúcsragadozója?​

A Jurassic World: Világuralom története egy minden eddiginél veszélyesebb ellenséget mutat be, pontosabban egy akkor dinoszauruszt, melyet a karakterek még sosem láttak. Egy olyan világról, melyben az őslények együtt élnek az emberekkel, nehéz racionálisan beszélni, de jelenlegi ismereteink alapján valóban az volt a legveszélyesebb ragadozó a múltban?


A Jurassic Park franchise hatodik részében sok régi szereplő tűnik fel újra, köztük Jeff Goldblum és Laura Dern karaktere is. Ez arra is utalhat, hogy a történet ezen a ponton lezárul és a készítők egy keretet akarnak adni a filmeknek. Egy korábbi cikkünkben el lehet olvasni, milyen jelek utalnak még a lezárásra.

A Világuralomban viszont egy minden eddiginél gigantikusabb dínóval kell szembenézniük a főhősöknek, szó szerint. A giganotosaurusról van szó, ami a film paleontológusai szerint a legnagyobb csúcsragadozó volt a maga idejében, azonban a valóságban ez koránt sem ennyire egyértelmű.

A fajtára utaló első fosszíliát 1993-ban fedezte fel Rubén Dario Carolini — amatőr fosszíliavadász — az argentínai Patagóniában.

Az eredeti becslések szerint a mérete meghaladta a 12 métert. Néhány évvel később további leletekre bukkantak, melyek 13-14 méterre emelték az eredeti elképzelést. A tiranoszauruszok nem érték el ezt a magasságot, ellenben a két faj közti különbségről mind a mai napig folynak a viták. A paleontológusok folyamatosan találnak új csontokat, vagy modernebb tanulmányozási rendszereket kezdenek alkalmazni, így mindig másikat kiáltanak ki nagyobbnak.

„Lehetetlen egy dinoszaurusz modern ábrázolását pontosan, helyesen elkészíteni. Ma, amikor egy dinoszauruszt elképzelünk, részben bizonyítékokra, részben a képzeletünkre hagyatkozunk, még akkor is, ha szigorúan könyveket olvasunk és múzeumlátogatók vagyunk.

— jegyezte meg Riley Black tudományos író a témával kapcsolatban.

Mindez igazából nem is számít, hiszen 2005-ben a szakértők spinosaurus-maradványokat fedeztek fel, mely 16 és 18 méter közötti magasságot is el tudott érni — írja a Slate Magazine. Az egyik ilyen csont megtalálására nemrég került sor, az adatait pedig egy korábbi cikkünkben lehet elolvasni.

Tehát a gigantoszaurusz nem volt a legnagyobb csúcsragadozó, viszont nagyon nehéz biztosat mondani a témában. Ennek oka, hogy folyamatosan történnek új feltárások a témakörön belül, melyek egyszerűen felboríthatják az addigi ismereteket.

Nyitókép: Instagram/jurassicworld