Egy leveles tengeri sárkány

Így néz ki egy valódi tengeri sárkány — hogy fejlődött ki?

A hullámzó vizekben élő leveles tengeri sárkányokat a fodros, szinte már túlcicomázott külső jellemzi. Egy új kutatás ennek a fajnak a kinézetét kezdte vizsgálni, pontosabban pedig azt, hogy mi miatt alakultak ki a jellegzetes sajátosságai, valamint, hogy miért nincsenek fogai és bordái.


A fodros külső ellenére a leveles tengeri sárkányoknak hiányoznak a fogaik, nincsenek bordáik, és a tüskéik is görbék. A kutatók vizsgálatai szerint ehhez több genetikai tényező is szerepet játszott. Egyrészről a DNS-ük tartogat magában érdekességeket, valamint a hiányos génállományuk is hozzájárult ahhoz, hogy így nézzenek ki.

Jellemzően a tengeri sárkányok ugyanabba a családba tartoznak, amelybe a csikóhalak is, tehát mindkettőjükről elmondható, hogy kialakult náluk a ritka hímterhesség. A szokottól eltérő csoportban viszont a tengeri sárkányok egy újabb szintet képviselnek tulajdonságaikkal. Hogy kiderítsék, mi miatt lettek ennyire különbözőek más élőlényektől, a szakértők két tengeri sárkányfaj genomját tanulmányozták.

Ezek az élőlények megjelenésük miatt, valamint álcázási technikájuknak köszönhetően nehezen észrevehetők, olyannyira, hogy a harmadik fajba tartozó tengeri sárkányt — amely piros színben pompázik, viszont ebben a kísérletbe nem vett részt — csupán 2017-ben pillantották meg először a természetes élőhelyén. Mint kiderült, mindegyik csoportra jellemző a vékony, levélszerű testalkat és a csőformájú, rákokat szívó ormány, ellenben a vörös típus esetében a példányok már elhagyták az extravagáns fodrokat.

Tudósok úgy vélik, hogy ez a vízi élőlény az elmúlt 50 millió év során fejlődhetett ki, ami nagyon fiatalnak számít, hiszen a tengericsikóval együtt egy új evolúciós szintet képviselnek, viszont egymástól nagyon különböznek. A vizsgálatok alatt rájöttek, hogy meglepően sok ismétlődő DNS-szekvencia található a sárkányokban, amelyek gyors genetikai változásokat képesek előidézni bennük.

Emellett nem rendelkeznek olyan génnel, melyek a fogak és a bordacsontok kifejlődéséhez járulnak hozzá más élőlények esetében, így ezek összessége adhat választ a rejtélyre. Ahhoz viszont további kutatások szükségesek, hogy egy evolúciós térképen elhelyezzék az adott fajt.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: ScienceAlert