Színes személyvonat megy át a vasúti hídon a Dauvaga folyó felett a lettországi Rigában

Decemberben új vasútvonal indul két főváros között

Idén decemberben új vasútvonal indul Litvánia és Lettország fővárosai között.

A Litván Vasúttársaság (LTG) Link a közelmúltban bejelentette, hogy a Vilnius-Riga vasúti összeköttetés első útja idén december 27-én indul, bár az időpontok még módosulhatnak.

A vonatjárat a tervek szerint megáll majd a legfontosabb helyszíneken, többek között Vilniusban, Kaišiadorysban, Šiauliaiban, Joniškisban, Jelgavában és Rigában – írja a Schengen VisaInfo.

Loreta Maskaliovienė közlekedési és kommunikációs miniszterhelyettes, aki optimizmusát fejezte ki a döntéssel kapcsolatban, hangsúlyozva a további fejlesztések lehetőségét, elmondta, hogy a társaság szándéka szerint a Vilnius-Riga útvonalat a jövőben kiegészítenék egy tallinni összeköttetéssel.

Hozzátette, hogy a Rail Baltica vasútvonal folyamatban lévő építése várhatóan nemcsak a szomszédos régiókba való utazást gyorsítja fel, hanem az utasok általános kényelmét is növeli.

Gediminas Šečkus, az LTG Link ideiglenes vezetője ugyanakkor kijelentette, hogy az új útvonal lehetővé teszi a Litvánia és Lettország fővárosai közötti átszállás nélküli utazást.

Az újonnan bevezetett útvonalak a legkülönbözőbb utasok, köztük az üzleti utazók és a népszerű uniós úti célokat keresők számára is kedvezőek.

A kibővített nyári repülési szezonban több mint nyolcvan közvetlen járatlehetőséget kínálnak majd az utasoknak. Emellett párhuzamosan charterjáratok is közlekednek majd, kielégítve a nyaralójáratok iránti folyamatos keresletet. A vilniusi repülőtérről induló utasok ezen új és megújult útvonalak többségét elérhetik, közel 50 célállomásra csatlakozva.

2023 februárjában a litván repülőterek mérföldkövet értek el azzal, hogy az elsők között voltak az EU-ban, akik az új uniós be- és kilépési rendszer (EES) bevezetéséhez szükséges összes előkészületet befejezték. A litván repülőterek EES-infrastruktúrájának készenléte fontos előrelépést jelent az EU-n belüli határbiztonság és bevándorlás-ellenőrzés fejlődő normáinak való megfelelés terén.