motivációs idézet neon fénnyel

Négy tipp, hogy jövőre könnyebb legyen betartani az újévi fogadalmakat

Az év eleji elhatározások vonatkozhatnak magánéletre, karrierre, élményekre vagy egy új hobbi elkezdésére is, azonban ezek statisztikailag nagyon kevésszer valósulnak meg. Sok esetben elfelejtődnek, de legtöbbször valami gátol a teljesítésükben. Ahhoz, hogy mindenképp be tudd tartani a fogadalmaidat, érdemes ezeket a pontokat végigfutnod.


A tanácsokat Wendy Capland, az IBM és a Bank of America vezetői coachja adja. Hogy lélekben is készen álljunk az önmegvalósításra, sokszor csak rajtunk múlik, viszont nagy lépéseket kell megtennünk a cél eléréséhez, ezek pedig nem mindig könnyűek.

1. Vizsgáljuk meg azokat az embereket, akik körbevesznek 

A karrierben való előrelépést sokszor a főnökkel való kapcsolat akadályozza. Amikor Capland először kért a felettesétől fizetésemelést, akkor azt mondták neki, hogy már elérte a beosztása keresetének a maximumát. Ennél már nem kereshetett volna többet, azonban amikor új főnök lépett a színre, azonnal magasabb pozícióba helyezték.

Mindig próbáljuk meg kifejezni, mennyi hasznunkat is veszik – ez mindenképp igaz a munkahelyi viszonyoknál, de ugyanígy magánéleti gondokra is átvezetethető. Ha ez sem válik be, akkor ideje elgondolkozni egy váltáson. Ha az életünk bármilyen területén akadályozó személyiségekkel vagyunk körbevéve, akkor abból minél hamarabb ki kell robbanni, hogy aztán szabadon megvalósíthassuk a terveinket.

2. Ismerjük meg a körülményeket

egy l\u00e1ny a hgy tetej\u00e9n \u00e1ll

Fotó: Unsplash/Samuel Scrimshaw

Az élet milliószor gördít elénk akadályokat. A sors nyújtotta nehézségekkel nem lehet mit kezdeni, azt viszont csak mi tudjuk eldönteni, hogy ez mennyire tesszük releváns tényezővé. A rossz, de biztos munkahelyeiket az emberek sokszor a nehéz anyagi helyzetük miatt nem hagyják el egy érdekesebb tevékenység ígéretéért. Másik szituációban a vírushelyzetet szokták hibáztatni.

Ezek mind-mind releváns kételyek, de lehetnek nagyon jó kifogások is.

Ha válaszút elé kerülünk, akkor tegyünk fel magunknak „Mi lenne, ha…?” típusú kérdéseket. Mi történne, ha ezt meglépném? Tudok valakitől segítséget kérni? Ha ezt a lépést nem felejtjük el, akkor sok bújtatott kifogásról lehullhat a lepel.

3. Értelmezzük újra a fontossági sorrendet, hogy legyen időnk

architectural photography of pink wall


Fotó: Max Böhme/Unsplash

A „nincs rá elég időm, túl elfoglalt vagyok” magyarázkodást milliószor lehet hallani. De mi lenne, ha valaki azt mondaná, hogy siessünk be a kórházba, mert valamelyik szerettünk megsebesült? Azonnal rohannánk, és hirtelen nem lenne semmi fontosabb. Az önmegvalósítás és a boldogság akkor miért kerül az egyik legutolsó pontra? Helyezzük át a mérleg másik oldalára, hiszen az embernek arra van kapacitása, amire igazán keres.

4. Gondoljuk át az önmagunkkal való kapcsolatunkat

Gyakran saját magunk ellenségei vagyunk. Ha a józaneszünk azt mondja, hogy ennyi volt, nem vagyunk többre képesek, akkor külső segítség kell. Egy edző, egy tréner, egy pszichológus vagy egy nagyon jó barát, aki bíztat arra, hogy elérjük a legbensőbb vágyainkat. Nem kell egyedül megvívni a csatáinkat, de ha magunkról sem hisszük el, hogy tudunk többet, akkor nem várhatjuk el mástól, hogy feltétel nélkül drukkoljon nekünk.


Nyitókép: Unsplash/Justin Veenema