Két lány unatkozik

Mitől számít valaki unalmasnak? Egy kutatócsoport megtalálta ezeket a tulajdonságokat

A legtöbb ember próbál a lehető legérdekesebb lenni egy párbeszéd során, ez azonban nem mindenkinek jön össze. Egy kutatócsoport az unalmas emberek sztereotípiáját vizsgálta, így meg tudták állapítani azokat a személyiségjegyeket, melyeket átlagosan kevésbé tart izgalmasnak a társadalom.


A tanulmány során arra próbáltak rájönni, hogy milyen hobbik, munkák és személyiségbeli tulajdonságok tesznek valakit unalmassá, valamint, hogy ezek milyen reakciókat váltanak ki különböző emberekből a mindennapokban.

A kísérlet sikeréhez a szakértők öt különböző tanulmányt végeztek, amely során több mint 500 embert kértek fel, hogy rangsorolják az unalmasnak vélt jellemvonásokat, szabadidős tevékenységeket, valamint munkákat. Az első két vizsgálatban összesen 463-an vettek részt, és az adatelemzést, a könyvelést, az adózást, valamint a biztosítást, a takarítást és a banki tevékenységeket ítélték meg a legkevésbé érdekes munkaköröknek.

Jellem tekintetében a humorérzék hiánya, az érdektelenség és a gyakori panaszkodás volt a leggyakoribb válasz. A folytatásban ezeket vizsgálták meg abból a szempontból, hogy milyen reakciókat váltanak ki a társadalom szemében ezek a pontok. Ehhez a következő két kísérletben olyan elképzelt embereket vázoltak fel az alanyoknak, melyekre igaz volt valamennyi a felsorolt foglakozások vagy tulajdonságok közül.

Egy l\u00e1ny unatkozik az ablakn\u00e1l \u00fclve

Fotó: Unsplash/Joshua Rawson-Harris

A szakértők elmondása szerint a résztvevők a melegség, a közeledés, valamint a kompetencia teljes hiányával írták le ezeket a fiktív személyeket. Az utolsó kísérletben megkérdezték a jelentkezőket, mennyi pénzért töltenének el adott időt az unalmasnak vélt emberekkel, többségük pedig nagyon magas összeget határozott meg, de olyan is volt, aki inkább teljesen elkerülné az ilyen szituációkat.

„A megítélés változhat, de az emberek nem biztos, hogy időt szánnak arra, hogy beszélgessenek azokkal, akiknek unalmas a munkájuk és a hobbijuk, ehelyett inkább elkerülik őket. Így nem kapnak esélyt arra, hogy bebizonyítsák, hogy az emberek tévednek, és megtörjék ezeket a negatív sztereotípiákat"

— olvashatjuk a ScienceAlert cikkében.

Bár egy viszonylag kis létszámú tanulmányról van szó és kizárólag amerikai résztvevőkkel végezték, mégis ez az első feljegyzett vizsgálat, melyben az unalmas emberek sztereotípiáját több szempontból figyelték meg. A szakértők eltökéltek, hogy megszüntessék ezt a téves és ártalmas elképzelést, hiszen fontos az olyan előítéletek elkerülése, mint például hogy a könyvelők nem érdekesek, hiszen olyan fontos és bonyolult munkát végeznek nap mint nap, melyre nem mindenki képes.