Egy pár tagjai egymás mellett fekve a telefonjukat nyomkodják

Van megoldás az ellaposodott párkapcsolatok megmentésére

A párkapcsolatok gyakran rutinná válhatnak a randi időszak után, onnan pedig már könnyen megunhatják egymást a felek. Számos tanulmány vizsgálta már ennek okait, valamint arra is keresték a választ a kutatók, hogyan fordítható vissza ez a hanyatlás.


Amikor a párok még az ismerkedési fázisban tartanak, akkor a szenvedélyes pillantások, tartalmas beszélgetések és a vágyakozás gyakori érzése az általános. Minden társalgás és közösen megélt új élmény mélyíti a felek érzéseit, az önképzetük pedig folyamatosan gyarapodik, amikor valamilyen új tudást, hobbit vagy készséget sajátítanak el, majd azt megoszthatják kedveseikkel.

Ebből a rózsaszín felhőből sok pár nagyot zuhan, amikor a szenvedély elkezd alábbhagyni. A partnerek olyankor jobban vágyakoznak az újdonságokra, a spontaneitásra, valamint hiányolják azt az érzést, amit korábban átéltek választottjuk oldalán. Számos kutatás kereste már arra a választ, hogy miért nem tesznek sokan semmit a kapcsolatuk felpezsdítéséért.

Egy p\u00e1ros tagjai unatkoznak egym\u00e1s mellett

Fotó: Shutterstock

Cheryl Harasymchuk, Atara Lonn, Emily Impett és Amy Muise pszichológusok két éve együtt levő párokat kértek fel különböző tesztek kitöltésére — írja a Psichology Today. Ezekben az alanyok minden nap arról számoltak be, hogy milyen szinten unatkoznak a kapcsolatukban, emellett arról is vallottak, hogy az aktuális napon mennyi izgalmas időtöltésben vettek részt szerelmükkel.

Utóbbi tesztben magas színvonalú tevékenységekként írták le azokat a programokat, melyek ideje alatt a felek közel érezték magukat egymáshoz. Eredményként a szakértők megállapították, hogy a nagyon unatkozók egyre kevesebb érdekes programot szerveztek közösen, vagyis nem tudtak — vagy tudat alatt nem akartak — kilépni a rutinból.

Három hónappal később a szakértők újra felkeresték az alanyokat és arra jöttek rá az újabb kérdőívek eredményeiből, hogy akik korábban monotonnak és üresnek vélték a párkapcsolatukat, azok a későbbiekben jelentősen kevesebb szenvedélyt mutattak egymás iránt.

Pszichológusok szerint ezen az állapoton nem lehetetlen változtatni, csupán egy kicsit több energiát kell belefektetni a közös programok szervezésébe. A randi ötletének kitalálásakor mindkét félnek célszerű a másik fél agyával gondolkodni, hogy olyan időtöltésre essen a választás, amivel kedveskedhetnek egymásnak, ezáltal újabb élményeket tapasztalhatnak meg közösen. Fő a nyitottság!

Nyitókép: Shutterstock