Egy űrhajó (illusztráció)

Ezzel az új módszerrel a NASA űrhajói elérhetik a fény sebességét​

Az űrkutatás szerves részét képezi az olyan módszerek fejlesztése, melyek lehetővé teszik a mélyűr kutatását. Korábbi években már számos elméleti módszer született. Most egy kutatócsoport olyan technológiával állt elő, ami akár a fény sebességére is felgyorsíthatja az űrhajókat.


Korábbi cikkünkben már beszámoltunk a mélyűr és más galaxisok felfedezéséhez megálmodott módszerekről. A NASA például újra dolgozni kezdett a nukleáris rakétaterven, mely akár 45 napra csökkentheti az utazási időt a Marsig. Ennek a módszernek a részleteiről és a mögötte álló tudományos háttérről itt lehet bővebben olvasni.

Kutatások bebizonyították, hogy a ma alkalmazott űrhajók sebességével nagyjából 19 ezer és 81 ezer év közötti időre lenne szükség ahhoz, hogy eljussunk a legközelebbi csillaghoz. Éppen ezért a mérnökök folyamatosan új terveken dolgoznak a folyamatok felgyorsítására.

Artur Davoyan professzor így írta körbe a jelenlegi technológiák legnagyobb hibáját:

„Minden jelenlegi űrhajó és rakéta az üzemanyag bővülésével repül. Minél gyorsabban fogy az üzemanyag, annál hatékonyabb a rakéta. Azonban korlátozott mennyiségű üzemanyagot vihetünk magunkkal a fedélzeten. Ennek következtében az űrhajó felgyorsítható sebessége is korlátozott.”

A legújabb ötlet az űrutazás felgyorsításával kapcsolatban a napvitorlák hatékonyabb kihasználásán alapszik. A lézerekkel működtethető űrhajóknak és szondáknak nincs szükségük extra üzemanyagra, hiszen a gyorsulás egy kibocsájtott lézertől függ. Az eredeti elképzelés hátulütője, hogy az eszköz felé küldött lézer a nagy távolság miatt szerteágazik. Így nem jut el az összes energia a célig.

Ezt a hibát Davoyan és munkatársai szemcseszerű (pellet) sugárral orvosolnák. Ezek a kisebb elemek nem térnek le akkora valószínűséggel az útjukról, illetve a súlyuk miatt nagyobb lendületet is biztosítanak az űrhajóknak. Ezáltal az utazási idő jelentősen lerövidülhet.

A módszernek a kidolgozása több fázisból áll. Az első szegmensben különböző modellekkel és számításokkal támasztják alá a koncepció megvalósíthatóságát. Folytatásként következhet a gyakorlatban történő tesztelés.

Amennyiben a módszer valóban működőképes, akkor általa az űrszondák közelebbi képet nyújthatnának exobolygókról és azok legköréről is.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: ScienceAlert